Kuntaministeri Vehviläinen: KHO:n päätös pysäyttää pakkoliitokset toistaiseksi

Korkein hallinto-oikeus totesi Rääkkylän ja Kiteen pakkoliitoksen laittomaksi. Ennen kuin sote- ja maakuntauudistus etenee, kuntaliitoksia nähtäneen vain vapaaehtoisuuden pohjalta.

Rääkkylä
Ministeri Anu Vehviläinen
Kuntaministeri Anu VehviläinenPyry Sarkiola / Yle

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) arvioi, että Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Rääkkylän ja Kiteen pakkoliitoksesta muuttaa kuntaliitoskäytäntöjä. KHO:n mukaan valtionneuvoston tekemä päätös pakkoliittää Rääkkylä Kiteeseen oli laiton.

KHO:n mukaan pakkoliitoksesta ei voinut päättää vain nykyisen lainsäädännön perusteella, vaan asiassa olisi tullut huomioida myös tulevat sote- ja maakuntauudistukset.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen toteaa, että KHO:n ratkaisu todennäköisesti pysäyttää tulevat pakkoliitokset.

– Tällä hetkellä ei ole yhtään kuntaan vastaavassa kriisikuntamenettelyssä, mutta tämä voi tarkoittaa, että mahdolliset tulevat pakkoliitokset jäätyvät nyt paikoilleen. Vapaaehtoisiin liitoksiin kenelläkään ei ole tietenkään mitään sanomista, Vehviläinen sanoo.

– Meidän pitää arvioida nykyisen kriisimenettelyn toimivuutta uudelleen ja sitä, onko nykyinen lainsäädäntö toimiva näissä olosuhteissa. KHO:n ratkaisussahan sanotaan, että päätöksessä olisi enemmän pitänyt ottaa huomioon tulevaa sote-ratkaisua.