1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Datakeskuksen jäähdytys

Video: Näsijärven vesi jäähdyttää Nokian uutta datakeskusta Tampereella

Tampereen Hatanpäällä on avattu Nokian uusi, ympäristöystävällinen datakeskus, jonka jäähdytyksessä hyödynnetään Tampereen Sähkölaitoksen kaukokylmäratkaisua.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Nokian uusi datakeskus avattu
Yle Uutiset Pirkanmaa: Nokian uusi datakeskus avattu

Nokian Tampereen toimipiste Hatanpäällä on ottanut perjantaina käyttöön uuden, energiatehokkaan datakeskuksen, jonka jäähdytyksessä hyödynnetään Tampereen Sähkölaitoksen tarjoamaa kaukokylmäratkaisua.

Datakeskusten sisällä on valtava määrä tietokoneita ja kaapeleita. Koneet pinotaan tyypillisesti päällekkäin teräksisten palvelinkaappien sisään. Palvelimet kuumentuvat käytössä, ja sen vuoksi datakeskuksissa pitää olla tehokas jäähdytysjärjestelmä, selvittää varajohtaja Petri Ahokas.

– Lähtökohtaisesti tehdään jäähdytys ilmastolla ja pistetään siihen käytännössä hyvin paljon sähköä. Nyt me pystytään tekemään sama asia käyttämällä vettä, joka tulee Näsijärvestä.

Syntyvää hukkalämpöä voidaan jatkossa myös hyödyntää eri laitosten lämmöntuotannossa, sanoo Ahokas.

– Sen jälkeen, kun on jäähdytetty datakeskus, pystytään työntämään kaikki sama vesi takaisin kaukolämmitysverkkoon ja käyttämään se koulujen, talojen, sairaaloiden ja minkä tahansa lämmittämiseen.