Kymen yrittäjien puheenjohtaja: Saaristoliikenteen maksut rasittaisivat yrityksiä

Kymen yrittäjien puheenjohtajan Teppo Sainion mukaan Haapasaaren ja Kaunissaaren palveluyritysten kannattavuus heikkenee, jos laivavuoroista aletaan periä maksua.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Saaristoliikenne tulisi pitää maksuttomana, katsoo Kymen yrittäjien puheenjohtaja Teppo Sainio.

Hänen mukaansa Haapasaaren ja Kaunissaaren palveluyritysten kannattavuus heikkenee, jos laivavuoroista aletaan periä maksua.

Matkailuyritystoiminnan kasvattamiseksi Kotkan saariin tarvittaisiin kuitenkin lisää laivavuoroja. Teppo Sainion mielestä maksuton yhteysliikenne kuitenkin osaltaan hidastaa kaupallisten palveluiden syntymistä. Valtiolla ei kuitenkaan todennäköisesti ole mahdollisuutta lisätä vuoroja saaristoliikenteeseen.

Aiemmin Varsinais-Suomen yrittäjät ovat tyrmänneet yhteysalusliikenteen maksullisuuden. Heidän mukaansa maksuista kärsivät eniten yritykset, jotka tarvitsevat yhteysliikennettä.

Hallituksessa vallitsee erimielisyys saariston yhteysliikenteen maksullisuudesta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että saaristoliikenteen tulisi lähtökohtaisesti olla maksutonta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on valmistellut saaristoliikenteelle maksukokeilua. Yhdensuuntaisen matkasta perittäisiin 10-15 euroa. Ministeriö haluaisi tuoda yksityiset lautat kilpailemaan julkisten kanssa.