1. yle.fi
  2. Uutiset

Zimbabwe yrittää tervehdyttää talouttaan näennäisvaluutalla

Piristysruiskeena markkinoitu talousohjelma on kuitenkin uhkapeliä itsevaltaiselle presidentille, sillä armeija on jo varoittanut epäonnistumisen seurauksista.

Zimbabwe
Asiakkaita jonottamassa FBC-pankin ulkopuolella Hararessa 1. marraskuuta.
Asiakkaita jonottamassa FBC-pankin ulkopuolella Hararessa 1. marraskuuta.Aaron Ufumeli / EPA

Zimbabwe yrittää helpottaa talousahdinkoaan uudella velkakirjajärjestelyllä. Zimbabwen keskuspankki aikoo laskea liikkeelle näennäisvaluuttana toimivia velkakirjoja.

Hankkeet arvostelijat pelkäävät, että velkakirjat ovat yritys elvyttää Zimbabwen jo kertaalleen kuopattu dollari. Nykyisin zimbabwelaiset käyttävät muun muassa Yhdysvaltojen dollareita ja Etelä-Afrikan randia.

Zimbabwessa koko valtion läpäisevä käteiskriisi on ilmeinen. Ihmiset jonottavat läpi yön pankkien edessä nostaakseen palkkansa ja eläkkeensä heti, kun ne saapuvat tilille.

Pankit ovat vastanneet kassakriisiin rajoittamalla nostoja. Jonakin päivänä tililtä saa nostaa enintään sata Yhdysvaltain dollaria, toisena päivänä tililtä ei saa lainkaan rahaa. Päivän nostorajoitus selviää asiakkaalle usein vasta, kun pankki avaa aamulla ovensa.

Velkakirjoista virtaa talouteen

Näennäisvaluuttansa avulla Zimbabwe yrittää elvyttää talouttaan. Keskuspankki on markkinoinut velkakirjoja talouden piristysruiskeena.

On tosin epäselvää, kuinka paljon Zimbabwen talous voi elpyä, sillä laskennallisesti velkakirjat toisivat markkinoille uutta rahaa vajaat 12 miljoonaa euroa kuukausittain, eli noin 95 senttiä jokaiselle zimbabwelaiselle.

Virallisissa lausunnoissa yksi velkakirja on yhden Yhdysvaltain dollarin arvoinen. Zimbabwelaiset yrittäjät tosin uskovat, että vaihtosuhde on merkittävästi heikompi.

Näennäisrahajärjestelyn takaajana on Kairossa toimiva Afrexim-pankki, jonka omistajiin kuuluu Afrikan valtioita ja Afrikan kehityspankki.

Zimbabwen talous on ollut kauniisti sanottuna kuralla. Eteläisen Afrikan entinen vilja-aitta kärsi hyperinflaatiosta, joka vuonna 2008 hallituksen omankin ilmoituksen mukaan oli 231 miljoonaa prosenttia. Riippumattomien tutkimuslaitosten arviot olivat tähtitieteellisesti korkeammat.

Alkuvuodesta 2009 Zimbabwe laski liikkeelle muun muassa kymmenen ja kahdenkymmenen biljoonan dollarin pikkusetelit. Vuonna 2015 Zimbabwe luopui virallisesti omasta valuutastaan ja siirtyi Yhdysvaltojen dollareihin.

Presidentti Mugaben venäläinen ruletti

Zimbabwea itsevaltaisesti johtanut presidentti Robert Mugabe ilmoitti velkakirjajärjestelystä puoli vuotta sitten. Uusi näennäisvaluutta voi tulla käyttöön vielä tämän vuoden aikana, mutta järjestely ei ole ongelmaton, koska se uhkaa presidentti Mugaben valtaa.

Mugabe on pysynyt vallassa juuri armeijan tuella, mutta 90 prosentin työttömyys ja käteispulasta johtuva valtion virkamiesten palkkojen joskus jopa kuukausien viivästykset ovat lisänneet tyytymättömyyttä myös armeijassa.

Armeija pelkää, että velkakirjajärjestely johtaa samanlaiseen talouden turmioon kuin vuonna 2008.

Uutistoimisto Reutersin käsiinsä saamassa asiakirjassa Zimbabwen armeija sanoo suoraan, että velkakirjajärjestely johtaa Mugaben tuhoon.

– Turha syyttää armeijaa, jos Rooma palaa, raportti kertoo Zimbabwen armeijan terveisinä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi