1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sipilä kommentoi uutisointia sukulaistensa omistuksista

Pääministeri Juha Sipilä kirjoittaa blogissaan, ettei hänellä ole mitään tietoa sukulaistensa omistaman konepajayhtiön Terrafamelta saamista tilauksista.

Juha Sipilä Kuva: Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää jyrkästi, että valtion omistaman Terrafamen kaivoksen rahoitukseen olisi vaikuttanut hänen sukulaistensa omistaman yrityksen mahdollisuudet saada kaivoksesta tilauksia. Yle Uutiset kertoi tänään jutussaan, että konepajayhtiö Katera Steel on saanut merkittävän tilauksen kaivokselta. Yhtiön pääomistajina on Sipilän enoja ja serkkuja.

– Ylipäätään, että tällainen kytkös käy edes mielessä, kertoo enemmän kysyjästä. Ei kävisi mielessäkään, Sipilä kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Sipilä mukaan päätös sijoittaa sata miljoonaa euroa verorahoja lisää Talvivaarassa sijaitsevaan kaivokseen oli järkevämpää kuin kaivostoiminnan alasajaminen, joka olisi maksanut useita satoja miljoonia euroja enemmän.

Sipilä painottaa, että Katera Steel sai hänen tietojensa mukaan tilaukset konsulttiyhtiö Pöyryn suorittaman kilpailutuksen kautta. Tarjouskilpailusta tai sen voittajasta Sipilä sanoo olevansa täysin tietämätön.

– Minulla ei ole mitään tietoa yhtiön liiketoiminnasta enkä voi vaatia kaikkia sukulaisiani liiketoimintakieltoon pääministerin tehtäväni vuoksi.

Sipilän syksyllä 2013 lapsilleen jättämä sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa Katera Steelistä viisi prosenttia.

Sipilä syyttää Ylen uutista vihjailevaksi.

– Minä kestän sen, että minua hakataan median puolelta, mutta sitä en hyväksy, että lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan.