Hyppää sisältöön

Kokoomus lähtee kuntavaaleihin kärkiteemoinaan koulutus ja varhaiskasvatus

Muita isoja vaaliteemoja ovat kulttuuri- ja vapaa-aika, kaupunkisuunnittelu sekä kuntien elinkeinopolitiikka.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kokoomus lähtee kevään kuntavaaleihin viidellä kärkiteemalla. Puoluevaltuuston lauantaina julkaisemien teemojen TOP3:een kuuluvat muun muassa koulutus ja varhaiskasvatus eli päiväkodeissa oppiminen, elinkeinopolitiikka sekä vapaa-aika.

– Koulutus ja kulttuuri sekä liikunta ja nuorisotyö, vapaa-aika kokonaisuudessaan. Ministerinä näen vahvasti kuntien roolien liittyvän tulevaisuudessa sivistys- ja elinvoimatehtäviin, totesi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Koulutus nähdään yhtenä kuntien tärkeimmistä tehtävistä sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät sote-uudistuksen takia pois kunnilta maakuntahallinnoille.

– Se mitä kuntiin jää, on loppujen lopuksi hyvin selkeää – kaikki muu paitsi sote. Koulutus, sivistys, uusien työpaikkojen luominen, kasvun ylläpitäminen, luetteli kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puoluevaltuuston syyskokouksessa Mikkelissä.

"Koulutusleikkausten aika ohi"

Kokoomuksen mukaan kuntavaaliteemojen vaikutuksen on tarkoitus näkyä valtakunnan tasolla.

– Siksi tällä hallituskaudella ei toisin kuin edellisillä, ole kuntien valtionosuuksiin eli perusrahoituksiin ole koskettu. Päinvastoin olemme halunneet tukea kuntia esimerkiksi tutor-opettajamallilla, jossa panostetaan opettajien täydennyskoulutukseen, kirjastojen kehittämiseen ja kulttuuripalveluihin.

Hallitusta on arvosteltu sen koulutukseen ja tutkimukseen tekemistä leikkauksista. Grahn-Laasosen mukaan tämä tie on käyty loppuun.

– Leikkaukset on takanapäin, viimeiset budjettilait on annettu. Tulevaisuudessa on huolehdittava siitä että kunnat kykenevät sivistyskuntina huolehtimaan koulutuksen tehtävistä.

Keskustan ääniä houkutellaan

Kokoomuksen tekemien kyselyiden perusteella vihreät arvioidaan isojen yliopistokaupunkien tiukimmaksi vastustajaksi, mutta valtakunnallisesti isoimpana vastustajana on keskusta.

Kokoomuksen kannattajien houkutus karata vihreisiin päin arvioidaan vaalivoiton isoimmaksi uhkaksi, kun taas isoin potentiaali uusien äänten saamiseksi arvioidaan keskustan kannattajissa.

Sen sijaan kannattajien virta perussuomalaisiin on hidastunut. Myös aikaisempi äänipako RKP:n suuntaan näyttäisi tyrehtyvän RKP:n puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

SDP:stä arvioidaan liikkuvan kokoomukselle jonkin verran äänestäjiä.