Puolustusvoimat esittelee Kajaanissa kaikkea mikä lentää: "Ylilennot ovat varmasti näyttäviä"

Valtakunnallisissa paraateissa ei ole aiemmin Suomessa nähty niin monipuolisesti ilma-aluksia kuin Kajaanissa tullaan näkemään.

puolustusvoimat
NH90-kuljetushelikopteri.
NH90-kuljetushelikopteri lasketutumassa.Puolustusvoimat

Kajaanissa 6. joulukuuta järjestettävään valtakunnalliseen itsenäisyyspäivän paraatiin osallistuu kaikkiaan 18 ilma-alusta. Näin monipuolista ilmatoimintaa ei ole aikaisemmissa paraateissa nähty, sanoo Kainuun Prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi.

– Oikeastaan kaikki mahdollinen, mikä meillä lentää, on paraatissa nyt esillä. Ensinnäkin Maavoimien NH90-kuljetushelikopteri tekee esittelylennon Liikuntapuiston läheisyydessä paraatikaltselmuksessa. Itse ohimarssissa tapahtuu ylilennot, joissa on neljä Hornet-monitoimihävittäjää ja neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä kuusi NH90-kuljetushelikopteria ja neljä MD500-kevythelikopteria.

Lisäksi paraatissa on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävissä Maavoimien uusin suorituskyky eli minilennokki, Peltoniemi sanoo. Hänen mukaansa minilennokki lentää 400–500 metrin korkeudella. Minilennokilla lennetään Kajaanijoen yläpuolella.

– Tarkkasilmäisimmät voivat sen nähdä, jos pilvikorkeus ei ole kovin matalalla. Vanhan vesilaitoksen edessä on iso videoscreeni, josta näytämme minilennokin kuvaamaa kuvaa. Siitä ihmiset saavat hyvän käsityksen, minkälaista kuvaa kohteesta saadaan korkeuksista. Se osoittaa sen, kuinka nykyaikaisia laitteita kyetään käyttämään tehokkaasti.

Muun ilmailun toteuttamiseen on saatava erikseen lupa ilmailuviranomaisilta.

Rainer Peltoniemi

Paraatipäivä huipentuu Suvantopuistossa pidettävään Maavoimien toimintanäytökseen.

– Siihen sisältyy NH90-kuljetushelikopterin esittely ja rynnäkkököysilaskeutuminen. Eli näytöksessä tullaan kohteeseen kopterilla, laskeudutaan rakennuksen katolle köydellä ja tunkeudutaan sisälle, Peltoniemi kuvailee.

Ilmatilan käyttöä rajoitettu tilapäisesti

Paraatipäivänä Kajaanin ilmatilassa ei ole kuitenkaan merkittävää lisäruuhkaa, Kainuun Prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi sanoo.

– Olemme sopineet ilmailuviranomaisten kanssa niin, että kaikki normaalit Kajaanin reittilennot ja muu ilmaliikenne toteutuvat. Paraatin järjestelyissä on omat lentolaitteensa, mutta niiden aikataulut ja muut on synkronoitu niin, että siitä ei aiheudu haittaa siviililiikenteelle.

Peltoniemen mukaan ilmatilan käyttöä valvotaan paraatin aikana kattavasti. Muu lentotoiminta paraatitapahtumien alueella on kielletty.

– Paraatitapahtumien alueella oleva ilmatila on kiellettyä ilmatilaa eli se on tilapäinen rajoitusalue. Muun ilmailun toteuttamiseen on saatava erikseen lupa ilmailuviranomaisilta, jotta tapahtumat kyetään toteuttamaan turvallisesti.

Kuvauskopteri ilmassa.
Pienoishelikopterilla kuvaamiseen tarvitaan paraatin aikana lupa ilmailuviranomaisilta.Petri Aaltonen / Yle

Kielto koskee myös yksityisten käytössä yleistyneitä, kauko-ohjattavia minilennokkeja tai -koptereita, joita käytetään esimerkiksi valokuvamiseen, Peltoniemi sanoo.

– Jos sellaista suunnittelee, niin silloin pitää ottaa yhteyttä meihin. Näin varmistetaan alue, missä sitä haluttaisiin käyttää, jotta se ei ole tilapäisellä rajoitusalueella, koska siellä kaikenlaisten ilma-alusten toiminta on paraatin aikana kielletty.

Ylilennot ovat varmasti näyttäviä.

Rainer Peltoniemi

Esimerkiksi Yle kuvaa Liikuntapuistossa paraatikatselmusta minilennokilla, jonka lentokorkeus on 75 metriä. Ylekään ei lennä paraatin ohimarssissa juuri sen takia, koska siinä on paljon yleisöä ja siitä tulee paljon riskitekijöitä, Peltoniemi sanoo.

– Kaikki tietävät, että laitteet ovat ihmisten kehittämiä ja keksimiä. Niiden lennättäminen yleisön päällä ei ole turvallista, sillä jos siellä tulee joku häiriö, se tulee sieltä alas.

Hornetit lentävät säällä kuin säällä

Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus, kertoo Kainuun Prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi.

– Ihmiset mieltävät helposti, että sää olisi sellainen, ettei olisi mahdollista lentää. Siitä ei ole kysymys. Esimerkiksi monitoimihävittäjät toimivat kaikissa sääolosuhteissa, mutta jos pilvet roikkuvat alhaalla, niin sieltä ei näy yleisölle mitään. Silloin lentotoimintaa ei ole järkevä toteuttaa kuten on suunniteltu.

– Toivottavasti sääolosuhteet olisivat sellaiset, että kaikki pystytään toteuttamaan, koska ylilennot ovat varmasti näyttäviä, Peltoniemi lisää.