1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Istanbulista Rovaniemelle autopesulan yrittäjäksi – Turkissa autoja piinaa pöly ja Suomessa katusuola

Autojen käsinpesu on raskasta fyysistä työtä, jonka hajut seuraavat kotiin saakka.

maahanmuuttajat
Auton kuivausta autopesulassa Rovaniemellä.
Yrittäjä Ridvan Gulfirat (oik) kertoo, että auton peseminen on raskasta työtä, jossa tulee käytettyä koko kehoa. Vierellä työntekijä Asad Nab.Marjukka Talvitie / Yle

Yrittäjä Ridvan Gulfiratilla on kokemusta autonpesusta sekä Suomessa että Turkissa. Istanbulista 10 vuotta sitten Suomen Lappiin muuttanut mies perusti seitsemän vuotta sitten Rovaniemelle autopesulan. Nyt yrityksellä on kolme työntekijää.

Aiemmin Gulfirat pesi autoja Turkissa, siellä pesulaan ajetaan aina pölyisillä autoilla.

– Täällä on pakkanen ja paljon suolaa autoissa talviaikana ja siellä on pölyä. Pöly lähtee nopeasti painepesurilla. Mutta Suomessa pitää käyttää monta erilaista kemikaalia suolan poistamiseen, muuten autoon tulee naarmuja, Gulfirat kertoo.

Miehen pesulayrityksestä voi ostaa palveluita peruspesuista aina auton fiksaukseen saakka. Yritys toimii kauppakeskuksen parkkihallin perällä, ja asiakkaille on helppo yhdistää auton pesu esimerkiksi kaupoissa käymiseen tai muuhun asiointiin.

Gulfiratin mukana yrityksellä menee mukavasti, asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja hänkin on tyytyväinen.

Autopesula Rovaniemellä Revontuli-kauppakeskuksen parkkihallissa.
Yrittäjä Ridvan Gulfirat (oik.) on palkannut pesulaan kolme työntekijää, vierellä Asad Nab, Ali Zade ja Sivad Borhan Karaman.Marjukka Talvitie / Yle

Työsuomen oppii nopeasti

Pesulan työntekijät ovat kotoisin Irakista ja Afganistanista. Yhteisenä kielenä on suomi, ja hommat sujuvat.

– Työasiat oppii kyllä heti, tietää kaikki minkälaista on ja mitä pitää tehdä, Gulfirat sanoo.

Autopesulan sesonki alkaa syksyllä renkaiden vaihtoaikaan. Nyt marras-joulukuussa on yrittäjän mukaan kiireisintä aikaa.

Sesonki päättyy huhti-toukokuun vaihteessa jälleen renkaiden vaihtoon. Kesälläkin yritys on auki, mutta asiakkaita on vähemmän.

Aluksi oli vaikeaa

Suomeen Gulfiratin toi hänen omien sanojensa mukaan kohtalo. Ensimmäiset kaksi vuotta Suomessa olivat miehen mukaan vaikeita, mutta sitten alkoi helpottaa.

– Suomessa on parempi maailma ja Rovaniemellä on enemmän parempi kuin muualla Suomessa, koska on rauhallista ja hiljaista. Tykkään Lapista, hän hymyilee.

Autopesulan yrittäjä Ridvan Gulfirat Rovaniemi
Turkkilaissyntyinen Ridvan Gulfirat kuuli myynnissä olleesta autopesulan kalustosta, osti sen ja aloitti yrityksen seitsemän vuotta sitten.Marjukka Talvitie / Yle

Ridvan Gulfirat on ollut Suomen kansalainen kolme vuotta. Hänellä on Rovaniemellä perhe, jossa on kaksi pientä lasta.

Haju seuraa mukana

Työ autopesulassa on yrittäjän mukaan todella fyysistä.

– Koko vartalo toimii, kädet ja jalat. Se on melkein kuin kuntosalissa 7-8 tuntia. Kotona on ihan poikki.

Työtä tehdään huonossa hengitysilmassa. Autojen pakokaasut, pesuaineiden kemikaalit ja kesäisin myös pöly pyörivät pysyvästi autopesulassa. Sen huomaa kotiin tullessa.

– Illalla se näkyy kaikista. Menen kotiin ja vaimo sanoo, että hajut ovat vielä päällä. Pitää mennä suihkuun. Heti huomaa että on tullut autopesulasta, mies nauraa.

Lue seuraavaksi