Pikkujoulut päättyivät pelastajien paareille – suuronnettomuusharjoitus sujui sutjakkaasti Vakka-Suomessa

Auttajat pelastivat savun täyttämästä ravintolasta parikymmentä ”juhlijaa” Mynämäen keskustassa järjestetyssä harjoituksessa.

Varsinais-Suomi
Harjoituksessa jäljiteltiin tuhoisaa ravintolapaloa, jossa apua tarvitsi noin kaksikymmentä ihmistä.
Harjoituksessa jäljiteltiin tuhoisaa ravintolapaloa, jossa apua tarvitsi noin kaksikymmentä ihmistä.Jouni Koutonen / Yle

Dramaattinen näky pysähdyttää monen kulkijan askeleet hetkeksi Mynämäen keskustassa.

Lauantain kirkkaalle aamutaivaalle tuprahtelee savua tutun liikekeskuksen toisessa kerroksessa sijaitsevasta ravintolasta, ja pelastuslaitoksen miehet kantavat ulos savua hengittäneitä, tiedottomia asiakkaita.

Tajuton potilas on asetettu penkille lepäämään, ja pian hänen viereensä tuodaan toinen jalkakäytävälle makaamaan. Ensihoitajat tutkivat vammoja, ja lämmikkeekseen uhrit saavat viltit marraskuun lopun kylmyyttä vastaan. Vakavailmeiset auttajat keskittyvät työhönsä uteliaista sivullisista piittaamatta.

Liikekeskuksen edustalla hurisee lukuisia pelastuslaitoksen yksiköitä lähikunnista, ambulansseja sekä poliisiautoja. Lyhyen matkan päässä olevaan vanhaan kouluun on perustettu evakuointikeskus, johon osa potilaista pystyy kävelemään omin voimin. Kaikkiaan savun täyttämästä ravintolasta on autettu parisenkymmentä uhria ulos.

Ravintolan omistaja seuraa tilannetta rakennuksen edustalla, kun kaksi poliisia tulee tenttaamaan tapahtumista. Kuulustelu jatkuu etäämmällä poliisiauton suojissa. Hieman myöhemmin omistaja palaa helpottuneena ravintolansa edustalle; ei syytteitä.

Kynttilät pikkujoulusesongin riskitekijä

Mynämäen lauantaisessa suuronnettomuusharjoituksessa Vakka-Suomen alueen ensihoito- ja pelastushenkilökunta pääsi ensimmäistä kertaa harjoittelemaan yhteistoimintaa asuinalueella, kunnan keskustassa. Etäisyydet Vakka-Suomessakin ovat hädän hetkellä pitkiä, joskin Mynämäen oma paloasema sijaitsee näköetäisyydellä harjoituskohteena olleesta Bar Vintistä.

Yhteistyö oli tehokasta.

Paula Rintala

Harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa asuin- ja liikekiinteistöjen yläkerrassa olevassa baarissa syttyy tulipalo sen aukioloaikana. Kohde on pelastajille haastava etenkin iltapimeällä, harjoitus saatiin vietyä läpi kirkkaassa aamupäivän auringossa.

– Erityisesti näin pikkujoulukaudella vastaavan onnettomuuden uhka on jatkuvasti läsnä, sillä monissa paikoissa poltetaan kynttilöitä, muistuttaa harjoituksen suunnittelusta ja koordinoinnista vastannut Med Group Ensihoitopalvelu Oy:n ensihoitaja Paula Rintala.

Mallikasta yhteistyötä

Suuronnettomuusharjoitus sujui sutjakkaasti. Akuutti tilanne oli ohi vajaassa tunnissa, kun harjoitukselle oli varattu kaksi tuntia aikaa. Näissä hommissa ei vitkastella, myhäilivät pihalle kokoontuneet pelastajat. Nyt sivullisillekin heltisi jo hymyjä.

Suuronnettomuusharjoitus keräsi runsaasti hälytysajoneuvoja Mynämäen keskustaan.
Suuronnettomuusharjoitus keräsi runsaasti hälytysajoneuvoja Mynämäen keskustaan.Jouni Koutonen / Yle

– Harjoitus sujui odotettua nopeammin ja paremmin. Kommunikaatio eri toimijoiden välillä pelasi hyvin, minkä ansiosta yhteistyö oli tehokasta, toteaa Paula Rintala harjoituksen purkutilaisuuden jälkeen.

Tositilanteeseen verrattuna suurimpana puutteena Rintala pitää sitä, että päivystävää palomestaria ei harjoitukseen saatu irrotettua. Operaatiota johti pitkälti oman toimensa ohessa Mynämäen sopimuspalokunnan esimies.

Erityisesti Paula Rintala mainitsee kesällä aloittaneen Nousiaisten ensivasteyksikön toiminnan. Hän uskoo sen olevan jatkossakin korvaamaton apu tositilanteissa. Myös SPR:n paikallinen osasto saa kiitosta ”uhreille” tarjoamastaan avusta ja huolenpidosta.