Hyppää sisältöön

Fidel Castro on kuollut – Lue kooste Ylen päivän jutuista

Kuubaan on julistettu yhdeksän päivän suruaika, ja Castro haudataan 4. joulukuuta.

Fidel Castro vierailulla USA:ssa Washington DC:ssa vuonna 1959. Kuva: Warren Leffler / Atlas Photo Archive / AOP

Kuuban vallankumouksen johtaja Fidel Castro on kuollut. Kuolinuutisen kertoi Kuuban televisiossa Castron veli, presidentti Raúl Castro.

Castron johtamat sissit valtasivat pääkaupungin Havannan uudenvuodenpäivänä vuonna 1959. Köyhät odottivat olojensa paranemista ja keskiluokka kansalaisoikeuksien palaamista.

Monet varakkaat kuubalaiset kuitenkin pettyivät ja lähtivät maasta, kun hallitus alkoi kansallistaa omaisuutta. Castro julisti Kuuban sosialistiseksi vuonna 1961.

Yhdysvallat katkaisi suhteet Castroon ja yritti syrjäyttää hänet kouluttamalla kuubalaispakolaisia hyökkäämään Kuubaan. Sikojenlahden maihinnousu kuitenkin epäonnistui. Yhdysvallat ja Kuuba alkoivat normalisoida suhteitaan vasta vuonna 2014.

Fidel Castro johti Kuubaa lähes 50 vuoden ajan. Hän oli pääministerinä vuosina 1959–1976 ja presidenttinä 1976–2008, minkä jälkeen hän luovutti johtajuuden veljelleen Raúlille.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen mukaan Fidel Castron kuolemalla on valtava symbolinen arvo.

– Toki hänen uraansa leimaavat myös monet väkivaltateot ja sananvapauksia ja muita kansalaisoikeuksia tukahduttanut toiminta.

Castron kuolemaa on sekä surtu että iloittu eri puolilla maailmaa. Ensireaktioita voi lukea täältä ja lisää täältä.

Fidel Castron uran voi katsoa kuvina täältä. Yle Uutiset julkaisi jutun alun perin Castron 90-vuotispäivänä.

Ylen Elävästä arkistosta voit kuunnella koosteen vuodelta 1962, kun Kuuban ohjuskriisi ajoi maailman ydinsodan partaalle. Sieltä löytyy myös kaksi vuotta myöhemmin tehty radiolähetys Kuuban historiasta.

Kuubaan on julistettu yhdeksän päivän suruaika, ja Castro haudataan 4. joulukuuta.

Lähde: Yle Uutiset