Eve ja Solu haastavat jätit: Suomalaisten tietokoneiden uusi sukupolvi tulee markkinoille

Eve V:n kehittäjä on 22-vuotias Suomeen muuttanut ukrainalaisnuorukainen, joka on saanut taakseen Intelin, Microsoftin ja yli miljoona dollaria joukkorahoitusta.

tietokoneet
Konstantinos Karatsevidis
Konstantinos Karatsevidis ja Eve V -koneen prototyyppi.Pekka Tynell / Yle

Sarjakuvasankari Tinttiä muistuttava Konstantinos Karatsevidis istuu kahvilan pöytään Vantaan Tikkurilassa ja nostaa hengentuotteensa pöydälle.

Siinä se on, uuden Suomessa kehitetyn tietokoneen Eve V:n prototyyppi. Koneesta ei saa ottaa lähikuvia, sillä intensiivien testien vuoksi sen näyttö on kolhiintunut.

– Slush-tapahtumaan saamme toisen näytekappaleen, Karatsevidis sanoo pahoitellen.

Ikkunan takana marraskuinen Tikkurila henkii märkyyttä ja kolhoutta, sisällä 22-vuotias ukrainalaisnuorukainen innostusta. Eletään jännittäviä aikoja. Ensimmäisestä 500 kappaleen erästä tulee pian totta.

– Tammikuun lopulla alkaa kiinalaisten uusivuosi, ja työntekijät lähtevät lomalle. Ellei mitään kummaa tapahdu, niin ensimmäinen erä menee tuotantoon heti sen jälkeen ja on asiakkailla maalis-huhtikuussa, Karatsevidis laskee.

Ensimmäinen erä on se tärkein. Kaiken on oltava kunnossa, saumojen viimeisteltyjä ja tuntuman huoliteltu. Kuluttajilla on valinnanvaraa, ja ellei tämä miellytä, otetaan seuraava.

Miehen kädet tietokoneella kahvilan pöydän ääressä.
Eve V:n prototyyppi Konstantinos Karatsevidisin käsissä kahvilan pöydässä Tikkurilassa.Pekka Tynell / Yle

Mullistus: kokonaan yleisön kehittämä kone

Lievästi murjotustakin näytekappaleesta näkee, mistä on kyse. Eve V on metallinharmaa tablettitietokone, johon saa liitetyksi näppäimistön ja kosketusnäyttökynän.

Karatsevidis ja hänen johtamansa Eve Tech -yrityksen tiimi eivät ole keksineet pyörää uudestaan. Kone on kannettavan tietokoneen ja tabletin trendienmukainen välimalli, joka pyrkii yhdistämään läppärien työtehon ja tablettien kannettavuuden sekä akkukeston. Se kilpailee Microsoftin Surface-tablettien ja Macbook Airien kanssa.

Itse asiassa Eve V yrittää erottua sillä, ettei se ole keksinyt juuri mitään itse. Karatsevidis kutsuu konetta ensimmäiseksi joukkokehitetyksi tietokoneeksi: Eve V:n ominaisuuksista on päättänyt tuhatpäinen vapaaehtoinen kehittäjäjoukko.

– Tämä on teknonörttien itselleen kehittämä kone. Mukana ideoimassa on ollut hyvin erilaista tietotekniikasta kiinnostunutta väkeä, on säveltäjiä, laivanrakentajia ja tutkijoita, Karatsevidis sanoo.

Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa Eve V tavoitteli 75 000:ta dollaria. Nyt se on saanut jo yli miljoona dollaria kahdeltatuhannelta tukijalta. Eniten tukijoita on Yhdysvalloista, Saksasta, Britanniasta, Kanadasta ja Japanista, ja vasta sitten tulee Suomi.

– Japanista tuli piikki joukkorahoitukseen sen jälkeen, kun meistä kirjoitettiin siellä.

Selkänojaksi on saatu kaksi isoa nimeä. Intel tukee hanketta "kuusinumeroisella summalla", ja Microsoft on mukana testauksessa, koska kone pyörii sen Windows-käyttöjärjestelmällä.

Jo toinen Suomi-tietokone lyhyen ajan sisään

Kulunut vuosi on luonut suomalaisille tietokonemarkkinoille toivoa.

Vuosi sitten helsinkiläisen Solu Machines -yhtiön Solu-tietokone keräsi 250 000 dollaria joukkorahoitusta, sekin Indiegogo-palvelun kautta. Solu on kehittänyt uudenlaista konseptia: pientä kosketusnäytöllistä kämmentietokonetta, jossa on itse kehitetty Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä.

Solu-tietokone
Myös Suomessa kehitetty Solu-tietokone.Solu

Myös Solun ensimmäiset kappaleet ovat juuri valmistuneet. Eletäänkö siis jonkinlaista Suomi-älytekniikan renessanssia 25 vuotta MikroMikko-tietokoneiden ja kohta kymmenen vuotta Nokian puhelimien ensimmäisten kuoliniskujen jälkeen?

Markkinatutkimukset laittavat jäitä hattuun. It-markkinat ovat erittäin kilpaillut, ja Gartnerin ennusteen mukaan laitemarkkinat hiipuvat edelleen samalla kun ohjelmistot ja it-palvelut jatkavat kasvuaan. Yle kertoi syyskuussa tablettien myynnin kääntymisestä laskuun.

Mutta pienet suomalaisinnovaatiot voivat löytää oman yleisönsä, Rajamäki uskoo.

– Molemmissa tuotteissa design ja joukkorahoitus ovat tärkeässä osassa. Ne ovat juuri niitä asioita, joiden avulla pienetkin start-up-yritykset voivat päästä pinnalle. Erottautumistekijät ovat tärkeitä.

Grafiikka, IT-markkinoiden kehitys Suomessa
Yle Uutisgrafiikka

Vanhemmat jäivät rintamalle Mariupoliin

Konstantinos Karatsevidis ei ole nörttiyrityksen keulakuvana laimeimmasta päästä. Miten 22-vuotiaasta nuoresta ukrainalaismiehestä tuli helsinkiläisen it-yrityksen toimitusjohtaja?

Karatsevidis suorastaan kasvoi kansainväliseen kauppaan. Hänen vanhempiensa Ukrainassa sijaitseva perheyritys toimitti palontorjuntalaitteistoja. Karatsevidis oli mukana tulkkaamassa perheen kauppamatkoilla, ja allekirjoitti ensimmäisen sopimuksensa yrityksen puolesta Kiinassa jo 12-vuotiaana.

Helsinkiin hän muutti 17-vuotiaana. Suomen maine koulutusmaana houkutteli. Karatsevidis opiskeli Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa, kunnes päätti ystävänsä kanssa kehittää oman tabletin ja kaupata sitä. Markkinoilla ei ollut kaveruksille mieluista tablettia.

Perhe jäi Ukrainaan Mariupoliin, joka oli vuonna 2014 alkaneessa kriisissä joutua sotatantereeksi. Rintamalinja pysähtyi kaupungin porteille.

– Vanhempani eivät olleet hengenvaarassa, mutta rintama oli lähellä ja mielet kaupungissa matalalla. En pidä sodasta, tai kuka nyt pitäisikään. Karatsevidis sanoo.

Vuosi sitten hänen vanhempansa jättivät Mariupolin ja muuttivat Kiovaan, kuten kuten moni yritys Itä-Ukrainassa on tehnyt.

Samoihin aikoihin poika alkoi kehittää Eve V:tä.

– Olisi hienoa, jos joka toinen ihminen maailmassa ostaisi laitteemme. Mutta tavoite on nyt 50 000 kappaleen myynti. Sitten alamme kehittää joukolla seuraavaa tuotetta.