Kroatiassa kohu – presidentti kuvassa natsimyönteisen hallituksen lipun kanssa

Kroatien hallitusta johti kansallissosialistinen kroaattijärjestö Ustaša vuosina 1941–1945.

Kroatia
Presidentti ja yhdeksän muuta ihmistä yhteiskuvassa. Kaksi henkilöä pitää käsissään natsimyönteisen hallituksen lippua.
Tihomir Janjicek julkaisi kuvan presidentistä natsimyönteisen hallituksen lipun takana.Kuvakaappaus Tihomir Janjicekin Facebook-sivulta.

Sosiaalisessa mediassa leviää kuva, jossa Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarovic esiintyy Kroatian sodanaikaisen, natsimyönteisen hallituksen lipun takana. Kuva on otettu Kanadassa, ja kroatialainen mies julkaisi sen Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Kroatian sodanaikainen hallitus murhasi satojatuhansia serbejä, juutalaisia, romaneja ja fasismin vastustajia. Hallitusta johti kansallissosialistinen kroaattijärjestö Ustaša. Se oli vallassa vuosina 1941–1945.

Presidentin kanslia on vähätellyt kuvaa ja väittää, ettei siinä ole mitään kyseenalaista. Kanslia huomauttaa, että lippu oli käytössä lyhyen aikaa Kroatian itsenäistyttyä vuonna 1990 ja liehui silloin parlamentin edessä.

Grabar-Kitarovic on aiemmin tuominnut Ustašan hallituksen toimet. Sosiaalisessa mediassa kroatialaisten mielipiteet kuvasta ovat jakautuneet.

– Presidenttiimme liittyvä kysymys on enemmän kuin hävettävä, kommentoi Visnja Skreblin.

– Kroatian historiallinen vaakuna luotiin kauan ennen Kroatian historian pimeintä ajanjaksoa, huomauttaa puolestaan presidenttiä puolustava Mario Babic.

Kolinda Grabar-Kitarovic valittiin Kroatian presidentiksi viime vuonna. Hän oli hallitsevan oikeistopuolue HDZ:n ehdokas. Kesäkuussa hajonnutta hallitusta syytettiin nostalgisesta suhtautumisesta maan natsimenneisyyteen.

Lähteet: AFP