Presidentin eroa vaaditaan yhä äänekkäämmin Etelä-Koreassa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan mielenosoitukset ovat laajimmat sitten 1980-luvulla järjestetyn, demokratiaa vaativan protestiaallon.

Etelä-Korea
Kuvassa mielenosoittajia Soulin pääkadulla. Mielenosoittajilla kylttejä ja he vaativat presidenttiä eroamaan.
Eteläkorealaisia kokoontui lauantaina pääkaupungin Soulin pääkadulle vaatimaan presidentin eroa. Korruptioskandaalin keskeisenä hahmona on presidentti Park Geun-Hyen läheinen ystävä.EPA/KIM HEE-CHUL

Etelä-Koreassa on järjestetty tähän mennessä laajimmat mielenosoitukset presidentti Park Geun-Hyea vastaan.

Järjestäjien mukaan pääkaupungissa Soulissa 1,5 miljoonaa ihmistä kerääntyi kadulle vaatimaan presidentin eroa. Samaan aikaan muualla Etelä-Koreassa mielenosoituksiin osallistui 400 000 ihmistä. Toistaiseksi protesteissa ei ole ilmoitettu väkivaltaisuuksista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan mielenosoitukset ovat laajimmat sitten 1980-luvulla järjestetyn, demokratiaa vaativan protestiaallon.

Presidentti Parkin vastaiset mielenosoitukset alkoivat yli kuukausi sitten. Presidentin epäillään tienneen läheisen ystävänsä vallantavoittelusta ja korruptiosta.

Etelä-Korean syyttäjäviranomaiset ovat asettaneet syytteeseen presidentti Park Geun-hyen luottoystävän Choi Soon-silin ja kaksi entistä avustajaa. Heidän epäillään käyttäneen läheistä suhdetta presidenttiin taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Choin ja presidentin entisten avustajien epäillään painostaneen suuryhtiöitä, kuten Samsungia ja Hyundaita, lahjoittamaan kymmeniä miljoonia Choin hallitsemille avustusjärjestöille.

Presidentti Park on jo kahdesti pyytänyt julkisesti anteeksi, mutta on kieltäytynyt eroamasta. Etelä-Korean perustuslain nojalla istuvaa presidenttiä ei voi asettaa syytteeseen. Parkin presidentikautta on jäljellä vielä 15 kuukautta.