Trump tyrmää äänten uudelleenlaskennan

Wisconsinin viranomaiset kertovat jo valmistelevansa laskentaa.

Vaalityöntekijät auttoivat äänestäjiä äänestyspaikalla Brooklynissa, New Yorkissa 8. maraskuuta. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltojen presidentinvaalin voittajaksi julistettu liikemies Donald Trump on tuominnut viime päivien kasvaneet vaatimukset äänten uudelleenlaskennasta joissakin osavaltioissa.

Kampanjansa aikana Trump väitti päivittäin puheissaan, että vaaleja vääristellään. Nyt vaatimukset uudelleenlaskennasta ovat hänen mukaansa vihreän puoluen juonimista häntä vastaan. Trump tiedotti asiasta vallanvaihtoa suunnittelevan tiiminsä välityksellä.

– Kansa on puhunut ja vaalit ovat ohi. Meidän täytyy hyväksyä tulos ja katsoa tulevaisuuteen, Trump sanoi.

Trump on tähän asti jättänyt huomiotta vihreän puolueen presidenttiehdokkkaana olleen Jill Steinin taistelun äänien uudelleenlaskemiseksi Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa. Myöhään perjantaina Wisconsinin viranomaiset kertoivat, että osavaltiossa edetään kohti sen historian ensimmäistä äänten uudelleenlaskentaa.

– Vaalitulosta pitäisi kunnioittaa sen sijaan että sitä kiistettäisiin tai hyväksikäytettäisiin, mitä Jill Stein juuri tekee.

Stein on järjestämässä miljoonien dollareiden rahankeräystä laskennan rahoittamiseksi. Hän on myös vaatinut sähköisten äänestyslaitteiden tutkimista, sillä venäläisten hakkereiden on epäilty yrittäneen vaikuttaa vaalien tulokseen.

Hillary Clintonin kampanjasta kerrotaan, että se on tutkinut väitteitä, muttei ole löytänyt todisteita äänestysjärjestelmän hakkeroinnista.

Lähde: AP