1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsiläiset ovat hylänneet esityksen ydinvoimasta luopumisen nopeuttamisesta

Sveitsin liittohallitus päätti Fukushiman ydinturman jälkeen, että maa luopuu ydinvoimaloista asteittain vuoteen 2050 mennessä.

Sveitsin vihreät ja ympäristöjärjestöt olisivat halunneet sulkea maan ydinvoimalat vuoteen 2029 mennessä. Kuva: Urs Flueeler / EPA

Sveitsiläiset eivät halua nopeuttaa ydinvoimasta luopumista. 54,2 prosenttia äänesti nopeuttamisesitystä vastaan tänään sunnuntaina järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Myös kantoneiden enemmistö torjui nopeuttamisesityksen. Peräti 20 Sveitsin 26 kantonista äänesti esitystä vastaan.  Esityksen hyväksyminen olisi vaatinut sekä äänestäjien että kantoneiden enemmistön asettumista sen taakse.

Sveitsin liittohallitus päätti Fukushiman ydinturman jälkeen, että maa luopuu ydinvoimaloista asteittain. Päätetyllä tahdilla maan arvioidaan luopuvan voimaloistaan vuoteen 2050 mennessä, mutta tarkkaa takarajaa ei ole määrätty.

Sveitsin vihreät ja ympäristöjärjestöt ehdottivat kansanäänestyksessä, että maan viisi ydinvoimalaa olisi suljettu vuoteen 2030 mennessä. Kansanäänestyksen äänestysprosentti oli noin 44.

Lähteet: AP, AFP