Hyppää sisältöön

Näin Sipilän Terrafame-kohu eteni

Pääministeri Juha Sipilän mahdollinen esteellisyys osallistua päätöksentekoon Terrafamen kaivoksen lisärahoittamisesta nousi esille, kun julkisuudessa kerrottiin Sipilän sukulaisten omistaman yrityksen saaneen merkittävän sopimuksen Terrafamelta. Lauantaina Sipilä pyysi oikeuskansleria selvittämään esteellisyyden.

Pääministerin Terrafame-pipo. Piposta tuli kuuluisa. Kuva: Jonna Karjalainen / Yle

Reilut kaksi viikkoa sitten talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lisärahoittaa Terrafamen kaivosta sadalla miljoonalla eurolla. Vielä kesällä hallituksen linja oli, että kaivos ajetaan alas, jos sen rahoittamiseen ei löydetä yksityistä rahaa vuodenvaihteeseen mennessä.

Torstaina Kansan Uutiset kertoi (siirryt toiseen palveluun), että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lasten osaomistama konepajayhtiö Katera Steel Oy on saanut merkittävän tilauksen Terrafamelta. Kajaanilaisyritys toimittaa kaivokselle purkumalmiin liittyviä kuljettimia.

Pääomistajina yhtiössä ovat Sipilän enot ja serkut. Sipilän lapset omistavat viisi prosenttia Katera Steel Oy:stä sijoitusyhtiö Fortel Investin kautta. Juha Sipilä siirsi sijoitusyhtiön lapsilleen vuonna 2013.

Sipilä kertoi Kansan Uutisille, ettei hänellä ole ollut sen jälkeen mitään tietoa Katera Steel Oy:n liiketoiminnasta, omistajarakenteesta tai asiakkaista.

Perjantaina Yle uutisoi Katera Steelin saaman tilauksen arvon olevan noin puoli miljoonaa euroa. Katera Steelin liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 5,1 miljoonaa euroa.

Jutussa Katera Steelin omistaja Markku Jauhiainen kertoi, ettei ollut keskustellut Sipilän kanssa Terrafamesta. Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan Katera Steelin tilauksen on hoitanut Pöyry-yhtiö konsulttina.

Ylelle Sipilä ei kommentoinut asiaa.

Pääministeri syyttää vihjailusta

Sipilä kuitenkin kommentoi blogissaan Ylen uutista. Hän aloitti kirjoituksensa toteamalla, että uutisessa on väärät tiedot.

Sipilä myös syytti kirjoituksessaan Ylen uutista vihjailevaksi.

– Minä kestän sen, että minua hakataan median puolelta, mutta sitä en hyväksy, että lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan, Sipilä kirjoitti.

Sipilä kiisti jyrkästi, että valtion omistaman Terrafamen kaivoksen rahoitukseen olisi vaikuttanut hänen sukulaistensa omistaman yrityksen mahdollisuudet saada kaivoksesta tilauksia.

Lauantaina Sipilän puoluetoveri elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi Yle TV1:n Ykkösaamussa, ettei pääministerillä ollut päätöstä tehtäessä tietoa siitä, että Katera Steel on saamassa Terrafamelta tilauksen. Hänen mukaansa kaivosyhtiö olisi tilannut Katera-yhtiöltä malminkuljettimia myös siinä tapauksessa, että hallitus olisi päättänyt ajaa kaivoksen toiminnan alas.

Vaatimuksia ulkopuolisesta selvityksestä

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti Ylelle lauantaina ulkopuolista selvitystä asiasta.

– Minusta tämä pitää selvittää ulkopuolisin toimin objektiivisesti. Minun mielestäni oikeuskansleri tai esimerkiksi eduskunnan tarkastusvaliokunta ovat niitä paikkoja, joissa tällaisia asioita selvitellään, Rinne sanoi Ylelle.

Hieman aiemmin lauantaina valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oli antanut samansuuntaisen lausunnon Lännen Medialle. Orpo piti välttämättömänä, että Sipilän mahdollinen esteellisyys selvitetään.

Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottivat kantaa esteellisyyden selvittämisen puolesta.

Lauantai-iltana STT uutisoi Sipilän pyytäneen lauantaiaamuna oikeuskanslerilta selvitystä esteellisyydestään hallituksen päättäessä Terrafamen kaivoksen pääomituksesta.

Sunnuntaina Sipilä totesi Yle Radio Suomen haastattelutunnilla Kemissä, että jatkossa pitää arvioida joka kerta erikseen, onko olemassa kytköksiä, jotka aiheuttaisivat esteellisyyden. Sunnuntaina haastattelu oli ensimmäinen kerta, kun Sipilä kommentoia mahdollista esteelllisyyttään Ylelle.

.
.