Lentoja myöhässä, lauttoja peruttu – ruotsalaisia kehotetaan pysyttelemään sisätiloissa

Voimakkaat tuulet ja lumisade sotkevat liikennettä Ruotsin itärannikolla.

myrskyt
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Tuulen nopeudeksi on mitattu puuskissa jopa 31 metriä sekunnissa Ruotsin itärannikolla. Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI on antanut tuuli- ja lumivaroituksia Öölannin ja Gotlannin saarille sekä Upplandin ja Roslagenin rannikolle, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet.

Voimakas puuskittainen tuuli ja voimakkaat lumikuurot ovat sotkeneet itärannikon liikennettä. Tukholman Arlandassa lentoja on myöhässä, Tukholman keskustassa maanalaisen liikenne takkuilee ja Nynäshamnista Gotlannin Visbyhyn ajavia lauttavuoroja on peruttu.

– Tässä säässä ei todennäköisesti ole kovin mukavaa olla ulkona. Suosittelen sisätiloissa pysyttelemistä, jos ulos ei ole pakko mennä, sanoo meteorologi Therese Fougman Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Ilmatieteen laitos varoittaa teiden liukkaudesta, lumikinosten muodostumisesta ja teille mahdollisesti kaatuvista puista. Tieliikenteessä onkin sattunut ulosajoja ja kolareita. Kuolonuhreilta on toistaiseksi vältytty.

Myrsky on katkonut myös sähkölinjoja, ja ainakin 10 000 on sähköttä Upplandin läänissä.

Vaikka tuulet ovat voimakkaimmillaan itärannikolla, Malmössä on jouduttu sulkemaan kävelykatu vaarallisesti kallistuneen joulukuusen vuoksi. Sen pelätään kaatuvan, kertoo Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun).

Voimakkaan pohjoistuulen aiheuttaa Norjan merellä sijaitseva korkeapaine ja Ruotsin itäpuolelle jäävä matalapaine. Tuulen ennustetaan laantuvan huomenna maanantaina.