Fillon keskustaoikeiston presidenttiehdokkaaksi Ranskassa

Maan entinen pääministeri sai esivaalissa noin 67 prosenttia äänistä. Hän aikoo vaihtaa kokonaan maassaan "suoritettavan ohjelmiston."

Ulkomaat
Mies tummansinisessä takissa tiputtaa paperin palaa läpinäkyvään laatikkoon ja hymyilee. Laatikon vierellä seisoo hymyilevä valkohiuksinen nainen. Taustalla näkyy kankailla eristettyjä koppeja, joista yhdessä on pyörätuolimerkki.
Ranskan entinen pääministeri François Fillon äänestämässä keskustaoikeiston esivaaleissa.Jeremy Lempin / EPA

Kovan linjan uudistusmielisenä pidetty François Fillon on voittanut keskustaoikeiston sunnuntaina käydyn esivaalin puolueen presidenttiehdokkuudesta. Samalla hänestä tuli myös ennakkosuosikki viiden kuukauden päästä käytäviin presidentinvaaleihin, joissa vastassa ovat äärioikeisto ja syvästi jakautunut vasemmisto.

Kun lähes kaikki äänestyspaikat olivat raportoineet tuloksistaan oli Fillonin osuus äänistä 66,5 prosenttia. Äänestyksen jälkeen tehdyn gallupin mukaan Fillon voittaisi presidentinvaalin toisella kierroksella helposti kansallisen rintaman Marine Le Penin.

62-vuotiaan maan pääministerinäkin toimineen Fillonin kerrotaan ihannoivan Britannian entistä pääministeriä Margaret Thatcheria. Nyt hänellä on edessään iso haaste saada äänestäjät tukemaan muun muassa työajan pidennystä ajavaa vaaliohjelmaansa. Linjauksiin kuuluvat myös eläkeiän nosto ja sosiaaliturvan leikkaaminen.

– Minun täytyy vakuuttaa koko maa siitä, että hankkeemme on ainoa joka auttaa meitä työllisyydessä, kasvussa ja taistelussa meille sodan julistaneita fanaatikkoja vastaan, liikuttunut Fillion totesi kampanjansa päämajassa sunnuntaina.

– Aion ottaa Ranskalle epätavallisen haasteen: kertoa totuuden ja vaihtaa suoritettavan ohjelmiston kokonaan.

Aiemmin Fillon on sanonut, että talo täytyy purkaa huolella, jotta se voidaan rakentaa uudelleen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP