Herätys: Saara Aalto semifinaaliin, Fillon ehdolle Ranskan presidentiksi ja todelliset kuntaveroasteet

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kotimaa
Saara Aalto.
AOP

Saara Aalto jatkaa X Factorissa

Suomalaislaulaja Saara Aalto on päässyt semifinaaliin Britannian X Factor -laulukilpailussa. Finaalilähetys nähdään lauantaina 10. joulukuuta. Voittajan nimi julkaistaan 11. joulukuuta.

Fillon ehdolle ja ennakkosuosikiksi

Ranskan entinen pääministeri François Fillon on voittanut keskustaoikeiston esivaalin puolueen presidenttiehdokkaaksi. Hän päihitti myös pääministerinä toimineen Alain Juppén. Fillon on ennakkosuosikki viiden kuukauden kuluttua järjestettävissä presidentinvaaleissa.

Gävlen pukki poltettiin

Ruotsissa Gävlen perinteinen olkipukki on jälleen poltettu. Poliisi etsii tuhopolttajaa. Pukkia juhlittiin sunnuntaina, tunteja tapahtuman jälkeen se paloi. Pukki on tuhottu monena vuonna. Viime vuonna tuhotyö tehtiin vasta joulun jälkeen.

Mikä on todellinen kuntaveroasteesi?

Kauniainen komeilee vuodesta toiseen Manner-Suomen edullisimpana kuntaverottajana. Toisella tavalla katsottuna Manner-Suomen alhaisin veroaste onkin ensi vuonna Luhangassa, Keski-Suomessa.

Joskin kuntaveroasteen alhaisuus on keskimääräistä, ei siis jokaisen luhankalaisen kohdalla. Yllätysuutisen taustalla on niin sanottu efektiivinen veroaste. Yleensä luullaan, että kuntaveroa maksetaan bruttotuloista tasan kuntaveroprosentin mukaisesti, mutta asia ei ole näin. Tutki maanantaina oma todellinen kuntaveroasteesi Ylen laskurin avulla.

Teatterien, museoiden ja orkestereiden talous uudistetaan?

Maanantaina Yle kertoo, miten teattereiden, museoiden ja orkestereiden rahoitus halutaan uudistaa. Julkisen rahan potti ei ole kasvamaan päin. Kysyimme, voivatko nuoret tekijät ja myös uudet taidemuodot kuten sirkus päästä tuen piiriin.

Mitä tekstiilit kertovat omistajistaan?

Oma koti kullan kallis! Suomalaiset pitävät mielellään seinillä tekstiilejä, joissa usein on jokin lause tai mietelmä. Vuosien saatossa ne ovat muuttuneet. Kerromme maanantaina, mitä kaikkea niiden avulla voi päätellä kodin asukkaista.