1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot ja arkistot

Kotien kylpyhuoneista tuttu ötökkä uhkaa Ruotsin valtionarkiston aarteita

Nopeasti levinneet sokertoukat aiheuttavat suurta huolta historiallisten dokumenttien vartijoille.

kirjastot ja arkistot
Sokeritoukka
Ihmiselle vaaraton sokeritoukka on historiallisille kirja-aarteille paha peto. AOP

Ruotsin valtionarkiston kirjastossa sadat kirjat, asiakirjat ja lehdet ovat vaarassa perin arkisesta syystä: ne uhkaavat päätyä sokeritoukkien suuhun, kertoo Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Kotioloissa sokeritoukka on harmiton, vaikkakin monien mielestä ällöttävä. Historiallisille dokumenteille se on kuitenkin osoittautumassa todelliseksi pedoksi, jonka nakertelun jäljet ovat yleistyneet nopeasti vuoden aikana.

Sokeritoukka on noin sentin mittainen hopeanhohtoinen hyönteinen, jota värinsä, muotonsa ja notkean liikehdintänsä ansiosta kutsutaan monissa kielissä hopeakalaksi. Se viihtyy kosteassa ja pimeässä, mutta vilahtaa nopeasti tiehensä esimerkiksi kylpyhuoneen lattialta, kun huoneeseen sytytetään valot.

Sokeritoukalle maistuvat kotien kylpyhuoneista löytyvät hiukset ja ihosolut, mutta Ruotsin valtionarkiston suureksi huoleksi myös paperi ja kirjojen sidontaan käytetty liima – tai ylipäätänsä tärkkelys. Vanhoissa liimoissa ja paperissa sitä on paljon.

Itse arkistossa sokeritoukat olisivat katastrofi

Sokeritoukkia havaittiin 1600–1800-luvun harvinaisuuksien joukossa ensi kertaa toissa elokuussa, ja nyt tuhot ovat jo huomattavia, kertoo kirjastonjohtaja Elisabet Sandström.

– Viime aikoina olemme löytäneet hyönteisiä jopa arkistolaatikkojen sisältä. Hyökkäys on pahin siinä salissa, mutta hyönteisiä on koko kirjastossa. Täällähän on tietysti pääasiassa paperia, ja ne vaikuttavat pesiytyneen tänne, Sandström sanoo.

Erityinen huoli on, että sokeritoukat leviävät itse valtionarkistoon, joka sijaitsee samassa rakennuksessa. Arkistossa on dokumentteja aina keskiajalta asti.

– Arkistomateriaali on aivan ainutlaatuista. Kutakin dokumenttia on olemassa vain yksi. Mutta tilat ovat viileämmät, ja se on jonkinlainen suoja, Sandström sanoo.

Lue seuraavaksi