1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raúl Castro

Kuuba valmistelee uutterasta puoluemiehestä internet-ajan presidenttiä

Fidel Castron kuolema herätti keskustelun sukupolven vaihdoksesta Kuuban johdossa, vaikka Raúl Castro pysyykin vallassa. Ykkösveikkaus on taitavaksi henkilöjohtajaksi kehuttu Miguel Díaz-Canel.

Raúl Castro
Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-Canelia on kehuttu edustavaksi. Nuorena häntä verrattiin näyttelijä Richard Gereen. Michael Reynolds / EPA

Fidel Castron kuoleman jälkeen kaikkia kiinnostaa kysymys: "Minkä tien Kuuba valitsee?"

Vähän tylsä vastaus on, että saman kuin ennenkin. Kuuban järjestelmän pysyvyys ei ole kiinni Fidelistä eikä vallassa yhä olevasta pikkuveljestä Raúlista. Kommunistisen puolueen ja armeijan eliitit ovat ainakin varmistaneet valtansa (siirryt toiseen palveluun).

Toinen vastaus kuuluu, että sukupolven vaihdosta seuraa väkisinkin uusi aika. Vallankumouksen sankarit siirtyvät haudan lepoon – ja nykynuorisoa kiinnostavat pääsy internetiin ja vapaa matkustaminen ulkomaille, sissiromantiikan sijaan.

Raúl Castro aikoo erota 2018

Kuubaa johtaa yhä vallankumouksen veteraani, 85-vuotias Raúl Castro. Hän on luvannut astua syrjään presidentin paikalta runsaan vuoden kuluttua, helmikuussa 2018.

Kuuban presidentti Raúl Castro
Raúl Castro aikoo eläköityä presidentin tehtävästä vuonna 2018. Liu Bin / EPA

Vahvin veikkaus uudeksi presidentiksi on 56-vuotias Miguel Díaz-Canel, joka nimitettiin varapresidentiksi 2013. Häntä on sanottu kurinalaiseksi marxilaiseksi, joka on uskollinen vanhalle komennolle.

Mutta hänen sanotaan myös ajavan internet-kumousta ja kannattavan talousuudistuksia. Mikä mies tämä varapresidentti oikein on?

"Helposti lähestyttävä, ahkera"

Miguel Díaz-Canel syntyi vuonna 1960, vuosi vallankumouksen jälkeen. Kumousajan hengessä varttunut nuori mies lähti mukaan puoluetoimintaan ja eteni sen koneistossa yhä pitemmälle.

Díaz-Canelia on kehuttu helposti lähestyttäväksi ja ahkeraksi. Poliittisesti Díaz-Canelia ei pidetä varsinaisena uudistajana. Hänen puheidensa sanotaan olevan täynnä marxilaista sananpartta ja vallankumouksellisia iskulauseita.

Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-Canelin kerrotaan kantaneen tavallisen kansan huolia paikallisena puoluepäällikkönä. Etienne Laurent / EPA

Esimerkiksi maan oikeaoppisten lehtien sensuuria hän rohkeni arvostelemaan vasta sen jälkeen, kun Raúl Castro oli tehnyt niin.

Mutta yksityisemmissä keskusteluissa hänen kerrotaan vaativan uudistuksia niin tuotantoelämään kuin sananvapauteenkin.

Pitää rockista ja käyttää internetiä

Díaz-Canel teki uraa sekä puolueessa että hallinnossa. Hän nousi opetusministeriksi ja sitten alueelliseksi puoluejohtajaksi kahdessakin maakunnassa.

Paikallisena "puoluetsaarina" Díaz-Canelista pidettiin. Avoin, sinnikäs, kärsivällinen ja epämuodollinen, työtoverit kuvailevat häntä. Tykkäsi istua tavallisten ihmisten kanssa ja kierteli potilaiden luona pahoittelemassa, kun sähkökatko vei sairaalasta sähköt.

Kuubalaiset nuoret puhuivat matkapuhelimeen Havannassa.
Nuoriso vaatii Kuubassa vapaampaa tiedonkulkua ja matkustusoikeutta. - Kuubalaista nuorisoa Havannassa huhtikuussa 2008.Alejandro Ernesto / EPA

Hän järjesti myös rock-konsertteja ja taidenäyttelyitä. Ja ymmärtää internetin merkityksen, vaikka se sananvapautta kahlitsevalle Kuuballe onkin hankala juttu. Hänellä on tili Facebookissa.

Merkittävin menestyksen tae on varmaankin ollut, että hän on aina tullut hyvin toimeen sekä Fidelin että Raúlin kanssa (siirryt toiseen palveluun).

Vallansiirto ei Castroilta onnistunut

Kuuban vallankumouksesta on kulunut kohta kuusi vuosikymmentä, mutta vallasta sissitaistelijoiden sukupolvi luopuu vasta nyt. Raúl Castro onkin sanonut, että Fidel ja hän epäonnistuivat tärkeimmässä, vallan luovuttamisessa uudelle sukupolvelle.

Fidel Castro
Fidel Castro suhtautui epäluuloisesti mahdollisiin vallanperijöihinsä. Alejandro Ernesto / EPA

Taustalla on epäluuloa ja pelkoa salaliitoista. Seuraajaksi povattu talousmies Carlos Lage pudotettiin paikaltaan, samoin kaksi ulkoministeriä Felipe Perez Roque ja Roberto Robaina. Perintöprinssien väitettiin vehkeilleen Venezuelan johdon kanssa siitä, miten valta jaetaan, kun Castrot poistuvat näyttämöltä.

Vallanperijäksi valmistellun Díaz-Canelin sanotaan olevan valmis viemään maataan markkinatalouteen, mutta yksipuoluejärjestelmän purku ei tule kyseeseen.

Vaikuttaa siis Kiinan tieltä – kapitalismia talouteen, samalla kun säilytetään raudanluja ote poliittisesta vallasta.

Armeijalla erittäin vahva asema

Kuubassa valta on eliiteillä, joilla on perustansa armeijassa ja puoluekoneistossa.

– Díaz-Canelilla on kyllä aikaa hankkiutua armeijan suosioon. Se on paikka, jossa todellinen valta Kuubassa sijaitsee, sanoo Brian Lattell, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen asiantuntija Miami Herald -lehden haastattelussa.

castro sotilasvaatteissa metsässä
Fidel Castro vallankumoustaistelun aikaan 1950-luvun lopulla. Enrique Menesses /REX / AOP

Armeija ei ole Kuubassa pelkkä maanpuolustuslaitos. Armeijassa kiertää myös raha: erään arvion mukaan kaksi kolmasosaa maan yksityisyrityksistä on armeijan valvonnassa. Sen lisäksi armeijalla on paljon valtaa kasvavassa matkailubisneksessä.

Mutta mahdollisena pidetään myös, että valtaan nousisi Raúl Castron poika (siirryt toiseen palveluun) Alejandro Castro Espin. Hän työskentelee upseerina Kuuban turvallisuuspalvelussa.

Hänestä voisi tulla vallanperijä, jos Raúl ja maata johtavat eliitit kyseenalaistaisivat lojaaliutensa Díaz-Canelia kohtaan.

Mutta kuka tahansa Kuuban johtoon valitaankin, hänellä on edessään vaativa tehtävä pitää yllä toimivat suhteet vaikutusvaltaiseen armeijaan ja jatkaa talousuudistusta kapitalismin suuntaan.

Trumpista todellinen haaste Kuuballe

Sitten pitäisi vielä palauttaa suhteet Yhdysvaltoihin. Castrojen seuraajalle riittää pähkäilemistä Yhdysvaltojen presidenttivalinnassa: minkä suunnan Donald Trump valitsee?

Obaman aloittama hymykampanja ei ilmeisesti jatku uuden presidentin kaudella.

Tuoreessa tviitissään Trump uhkaa romuttaa Kuuban kanssa neuvotellun sopimuksen maiden suhteiden normalisoimisesta, ellei Kuuba lupaa jotain parempaa. Jos näin käy, Yhdysvaltain Kuuballe 60-luvulla asettama kauppasaartokin uhkaa jatkua hamaan tulevaisuuteen.

Lue seuraavaksi