Rautavaara hyväksyi tietoverkko-osuuskunnan saneerausohjelman

Selvittäjän mukaan saneeraus on velkojille konkurssia selvästi edullisempi vaihtoehto.

Kuva: Kaija Kervinen / Yle

Rautavaaran kunnanhallitus on hyväksynyt Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan yrityssaneerauksen ohjelmaehdotuksen.

Saneerausohjelmaa on muutettu aiemmasta. Suurin muutos on velkojen maksuohjelman lyhentäminen aiemmasta 30 vuodesta 25 vuoteen. Myös vakuusvelan laskentatapaan on tullut muutoksia.

Tietoverkko-osuuskunnan selvittäjänä toimivan asianajaja Markku Savolaisen mukaan saneerausohjelma on velkojille selvästi konkurssia parempi vaihtoehto.

Viime keväänä teetetyssä erityistilintarkastuksessa kävi ilmi, että osuuskunta on velkaantunut voimakkaasti koko toimintansa ajan. Toiminta on ollut tappiollista koko ajan, eikä kasvun ja velkaantumisen hallinta ole onnistunut. Erityistilintarkastuksen tekijän mukaan osuuskunta on ollut maksukyvytön jo vuodesta 2012 alkaen.

Myönteistä osuuskunnan kannalta on, että yrityssaneerausohjelman mukaan vuoden 2016 aikana osuuskunnan toiminnallinen saneeraus on onnistunut ja kassavirtaa kertyy velkojen maksuun, kuten on suunniteltu.

Lyhennetty 25 vuoden velkojen maksuaika kuitenkin todetaan tiukaksi, eikä se salli liittymämäärän pienenemistä, hintojen laskua tai budjetin ylittäviä yllättäviä menoja.

Rautavaaran kunnan saamiset ja takausvastuut tietoverkko-osuuskunnasta ovat yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Kunta on jo maksanut Handelsbankenille 1,8 miljoonaa tietoverkko-osuuskunnan lainan takauksesta.

Valtimon kunnanhallitus on jo hyväksynyt saneerausesityksen aiemmin.