1. yle.fi
  2. Uutiset

Kemissä on suunnitteilla monta uudistuskohdetta – kokosimme 10 kohteen listan

Kemin keskustaan on suunnitteilla monen vuoden hiljaiselon jälkeen paljon muutoksia. Osaa kohteista vasta suunnitellaan, mutta osa on jo toteuttamisvaiheessa.

Kemi
Havainnekuva Sarius-hankkeesta lännestä.
Havainnekuva Sarius-hankkeesta lännestä.Arkkitehtitoimisto Pekka Salmi

1. Sarius-hotellihanke elää vielä vahvana. Sariuksen kaava on voimassa ja päätöksiä asiassa pitäisi tulla ensi kesään mennessä, sillä alueen yhteistoimintasopimus rakennusyhtiö YIT:n kanssa on voimassa kesään asti. Matkailijoiden houkuttelemiseksi alueelle laadukas, moderni, korkeatasoinen ja keskeisellä paikalla sijaitseva hotelli olisi tärkeä vetonaula.

Havainnekuva uudistettavasta Kauppakadusta.
Havainnekuva uudistettavasta Kauppakadusta.

2. Kemin ydinkeskustaa halkova Kauppakatu aiotaan uudistaa. Suunnitelman mukaan jalkakäytävien laitaa reunustamaan istutettaisiin parkkipaikkojen kohdalle puita, mikä lisäisi kadun viihtyisyyttä. Kauppakadulle lisättäisiin myös viheristutuksia ja katukalusteita. Suunnitteilla on kävelypainotteinen katu, jossa ajoneuvoliikenne sallitaan molempiin suuntiin. Kauppakatu on suunnitteilla uudistaa lähivuosina, mutta vielä ensi vuoden budjettiin Kauppakadun uudistaminen ei kuitenkaan ole vielä tulossa.

Kemin Kauppakatu.
Kemin Kauppakatu.Risto Koskinen / Yle

3. Kauppatorin laidalle suunnitellaan kerrostaloa. Tontilla sijaitsevaa vanhaa pankkirakennusta puretaan parhaillaan. Tontin omistava kiinteistöyhtiö haluaisi rakentaa tontille kerrostalon. Tontin kaavamuutos on tulossa käsittelyyn joulukuussa.

Torikatu 4 taloa puretaan.
Torikadulla on menossa rakennuksen purkutyöt.Risto Koskinen / Yle

4. City-Kulman kortteliin suunnitellaan kaavamuutosta, joka mahdollistaisi asuin- ja hotellirakentamisen. Suunnitelman mukaan tontilta purettaisiin sillä sijaitseva liikerakennus, jossa toimii nyt varaosaliike. Myös tontilla sijaitseva korjaamorakennus purettaisiin. Kaavamuutos on tulossa käsittelyyn joulukuussa.

5. Pajarinrannan ottaminen matkailukäyttöön on suunnitelmissa. Kaupungin mukaan koulurakennuksen suojelumerkintä voitaisiin saada poistettua ensi keväänä tai alkukesään mennessä. Kaupunki on aloittamassa kaavamuutoksen, jossa tutkitaan alueen nykyisen käyttötarkoituksen muuttamista. Alue on varattu asumista ja palvelurakentamista varten, mutta mitään toimintoja sinne ei ole saatu. Kaupungin mukaan Mansikkanokan matkailualue tarvinnee jatkossa lisää tilaa, jolloin alue olisi tarpeellinen matkailukäytössä.

Vanha Sauvosaaren koulu ränsistyneenä.
Vanha koulurakennus on suojeltu kohde.Risto Koskinen / Yle

*6. *Rakennustyöt koirapuistonakin tunnetussa *Ruutinsaaressa *ovat käynnistyneet. Saaren eteläpäähän rakennetaan kaksi rivitaloa, joihin tulee yhteensä yksitoista asuntoa. Kuluvana vuonna tehdään tontin vaatimat täyttötyöt sekä perustusten paalutus. Työt jatkuvat alkuvuodesta niin, että asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin asuntoihinsa syksyllä 2017. Ruutin ranta-alueelle on kaavoitettu yhteensä 160-180 asuntoa.

Havainnekuva Ruutinsaaren 1. vaiheesta.
Ruutisaareen rakennetaan asuinrakennuksia.Rakennusliike M.Kurtti Oy

7. Kemi haluaa olla myös puurakentamisen kaupunki. Valtuusto hyväksyi vastikään arktisen puurakentamisen toimintaohjelman ja Mansikkanokan alueelle on kaavoitettu kortteli puurakennuksille jo pari vuotta sitten.

Puukemi
Puutaloille kaavoitettu alue Kemin Mansikkanokalla.Kemin kaupunki / Arkkitehdit M3 Oy

8. *Rantabulevardia *on tarkoitus jatkaa Mansikkanokan leirintäalueelle asti ja reitti jatkuisi myös Kiikeliin. Reitti toimisi ympärivuotisesti ja sen varrelle tulisi palveluita. Rantakatu muistuttaisi Välimereltä ja muualta Euroopasta tuttuja rantabulevardeja. Reitti suunnattaisiin sekä paikallisille että matkailijoille ja se toimisi kaupungin olohuoneena. Suunnitelma pidennetystä rantabulevardista on tarkoitus tehdä ensi vuonna ja varsinaisiin rakennustöihin päästäisiin mahdollisesti vuonna 2018.

Villoja.
Merenrantahuvilat houkuttelevat matkailijoita Perämeren rannalle.Kemin Matkailu

9. Perämeren rannalle Mansikkanokalle rakennetaan matkailukäyttöön 33 pienhuvilaa. Ensimmäiset 21-neliöiset pienhuvilat on jo toimitettu alueelle. Leirintäalueelle on rakenteilla uusi huoltorakennus, joka tulee palvelemaan myös Lumilinnassa yöpyjiä.

10. Valtakadun ja Etelärantakadun kulmaan on suunniteltu pienkerrostaloa. Rakennusliike M. Kurtin mukaan tontin suunnitelma saattaa vielä muuttua.

Lue seuraavaksi