Puhelin voi vinkata alueen erikoisuuksista – iloa niin paikallisille kuin turisteillekin

Meri-Lappiin saapuvan matkailijan älypuhelimeen voi ilmestyä paikallisia kohteita mainostava ilmoitus, jos puhelimessa on päällä langattoman viestinnän mahdollistava bluetooth-toiminto.

Bluetooth-majakat
Jenni Iisakka
Jenni Iisakka kiinnitti Kemi-Tornion lentokentälle sovelluksesta kertovia kylttejä. Meri-Lapin kehittämiskeskuksessa työskentelevä Iisakka on vetänyt hanketta, jossa kehitetään matkailun älykkäitä ratkaisuja. Kati Siponmaa / Yle

Päivitetty Meri-Lappi-sovellus tarjoaa itseään ladattavaksi heti kun matkailija saapuu esimerkiksi rautatieasemalle tai lentokentälle. Matkailun älykkäitä ratkaisuja etsinyt hanke on ehtinyt jo esitellä pilottiversion Meri-Lappi-sovelluksesta ja nyt päivitettynä sovellus on ladattavissa lähes kaikkiin käyttöjärjestelmiin.

Digiyrittäjä Mikko Mannisen mukaan Etelä-Suomessa on jonkun verran ollut pilottihankkeita, joissa hyönnynnetään beacon-tekniikkaa eli keskeisille paikoille laitetaan radiosignaaleja ympäristöönsä lähettäviä pieniä langattomia "majakoita".

– Mutta me olemme koko Suomessa epävirallisesti ensimmäinen, joka hyödyntää tätä Googlen Nearby Notification-tekniikkaa, Manninen mainitsee.

Googlen palvelu mahdollistaa sen, että puhelimen omistajan ei edes tarvitse ladata Meri-Lappi-sovellusta, kunhan puhelimessa on vain bluetooth päällä.

Uutta tekniikkaa hyödyntävää sovellusta kehittämässä ollut Manninen toivoo, että myös paikalliset tutustuisivat rohkeasti Sea Lapland-nimellä löytyvään palveluun.

– Rohkeasti vaan tutustumaan. Siellä on palautelinkki ja laitan myös käyttöohjeita. Jos tuntuu, ettei sovellusta osaa käyttää, niin laitan sinne vinkkejä mukaan, Manninen kannustaa.

Mikko Manninen asetaa beacon-laitetta
Mikko Manninen laittoi aiemmin lentokentälle asennetun majakan seuraksi uuden, joka suoltaa signaaleja niitä vastaanottaviin laitteisiin. Kentän lisäksi majakoita on kaikkialla Meri-Lapissa sellaisissa paikoissa, joissa matkailijat liikkuvat.Kati Siponmaa / Yle

Jenni Iisakka Meri-Lapin kehittämiskeskuksesta sanoo sovelluksesta olevan iloa myös paikallisille, sillä sen kautta voi huomata jonkun lähellä olevan kohteen sisältävän itselleen uusia asioita.

– Hankkeessa on toiveena kehittää myös Meri-Lapin sisäistä matkailua. Tällä sovelluksella voisi saada ideoita siihen, mitä muuta kuin sitä tuttua ja totuttua täällä voisi tehdä.

Sovelluksesta saa tietoa esimerkiksi lähellä sijaitsevista museoista tai ohjelmapalveluyrityksistä kuin myös alueen vaihtuvista tapahtumista.

Iisakan mukaan korjaus- ja kehittämisideoita otetaan sovelluksen käyttäjiltä vastaan, sillä hankkeen tiimoilta aikaa työlle on maaliskuun loppuun saakka.