1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teknologia

Raportti: Helsinki päihittää koodareiden mielestä San Franciscon ja Lontoon

Lupaus hyvästä elämänlaadusta houkuttelee teknologian huippuosaajia Suomeen. Pimeyskään ei koodaria haittaa.

Esimerkiksi virtuaalitodellisuuksien luominen on suomalaisen teknologiaosaamisen uusia vahvuusalueita. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Pieni Suomi nousee yhä näkyvämmin maailman – tai ainakin Euroopan kartalle – deep tech eli niin sanotussa syväteknologiaosaamisessa. Kun puhutaan deep techistä, puhutaan siis toisin sanoen erilaisista tulevaisuuden teknologioista, kuten virtuaalitodellisuuksien luomisesta ja esimerkiksi koneälyn hyödyntämisestä.

Koodareiden määrä Suomessa kasvaa, ja erityisesti Helsinki nähdään houkuttelevana ympäristönä myös kansainvälisessä yritysmaailmassa. Slushin ja pääomasijoitusyhtiö Atomicon uuden raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Helsinki päihittää koodareiden elämänlaatukriteereiden mukaan tehdyssä listauksessa jopa San Franciscon ja Lontoon.

Atomicon Pohjoismaiden, Baltian ja Benelux-maiden vastaava johtaja Teddie Wardin mukaan Helsinki ja Suomi ylipäätään todella houkuttelee kansainvälisiä osaajia.

– Ne kriteerit liityvät yleiseen elämänlaatuun, esimerkiksi  julkisen liikenteen ja byrokratiaprosessien toimivuuteen ja koulutuksen laatuun. Kyllähän Suomi näissä asioissa sijoittuu tosi hyvin. Ymmärrän sen, että tänne saadaan osaajia hankittua, toteaa Wardi.

Raportin mukaan rahassa mitattuna deep tech -yrityksiin on Suomessa investoitu kahden viime vuoden aikana sata miljoonaa dollaria. Syväteknologian kärkimaissa luvut ovat kuitenkin monta kertaa suurempia.

– Kyse ei kuitenkaan ole kilpailusta, vaan ennen kaikkea olisi tärkeää saada lisää hedelmällistä yhteistyötä eri maiden välille Euroopassa. Helsinki ja Suomi pystyvät olemaan tietyillä deep techin sektoreilla jopa maailman kärkiluokkaa, Wardi sanoo.

Atomico-yhtiön johtaja Teddie Wardi. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Virtuaalitodellisuus ja koneäly valtaavat alaa

Mitkä Suomen vahvuudet teknologiamaana sitten ovat? Ensimmäisenä mieleen tulevat pelialan menestystarinat, mutta niiden rinnalle rakentuu myös uutta osaamista.

– Virtuaalitodellisuus on yksi niistä, toinen on koneäly. Suomessa on viimeisen parin vuoden aikana aloitettu hyvin paljon koneäly-start-uppeja. Verrattuna esimerkiksi Tukholmaan, määrä on täällä huomattavasti suurempi.

Yksi hyvä esimerkki siitä, että Suomi vetää puoleensa kauempaakin, on menestynyt yrittäjä, Jollan perustajajäsen Marc Dillon. Hän on nykyään oululaisyritys ASMO Solutionin johtaja, ja muutti Suomeen Kaliforniasta 11 vuotta sitten. Paluumuuttoa kotimaahansa hän ei tunnu suunnittelevan.

– On hyvin helppoa asua täällä, kaikki toimii hyvin. Suomessa on paljon lahjakkaita ja innostavia ihmisiä, keiden kanssa työskennellä. Ihmiset ovat hyvin omistautuneita työlleen. Täällä on paljon helpompaa saavuttaa tuloksia kuin Kaliforniassa, Dillon sanoo.

Dillonin mielestä Suomella on silti vielä tekemistä teknologia-alalla, vaikka olosuhteet ovatkin suotuisat.

– Alan kehittymiseen pitäisi suunnata voimakkaammin rahoitusta. Erityisesti start up -yritysten tukeminen on olennaista, jotta ala kehittyisi Suomessa entisestään, Dillon jatkaa.

30 000 koodaria pääkaupunkiseudulla

Slushin ja Atomicon raportti kertoo myös sen, että niin kutsutut perinteisemmätkin toimialat ovat alkaneet kiinnostua teknologiasta.

– Ihan siitä lähtien, että tuotetaan teräsputkea. Siitäkin saadaan hyvin ohjelmistovetoista. Aika monen valmistavan teollisuuden alan prosessit ovat jo digitaloisoituneet, sanoo Wardi.

Atomicon ja Slushin raportin mukaan pääkaupunkiseudulla on Suomessa tällä hetkellä 30 000 koodaria tai ammattikehittäjää. Ammattikehittäjällä tarkoitetaan täyspäiväisesti ohjelmistokehityksessä työskentelevää henkilöä.

– Määrään sisältyy jonkin verran myös ulkomailta tulleita kehittäjiä. Suomi on houkutteleva paikka deep tech -yhtiöille, jotka vaativat todella ammattimaista ohjelmistokehittämistä. Eli nyt ei puhuta simppeleiden mobiilisovellusten tekemisestä, vaan hyvin syvästä teknologiasta, Wardi avaa.

Suomi kiinnostaa myös nuoria koodariopiskelijoita

Kööpenhaminasta Ultrahack-koodaritapahtumaan Helsinkiin saapuneet opiskelijatkaan eivät näkisi mahdottomana Suomessa yrittämistä.

– Ammattimme ei ole sidottu paikkaan, periaatteessa voimme asettua minne tahansa. Siksi olemme nytkin tutustumassa Suomen mahdollisuuksiin. Ehkä tänne tuleminen voisi olla yksi vaihtoehto, toteaa Awa sun Yin.

Samoilla linjoilla on opiskelukaveri Adrian Brink.

– Täällä on pimeää ja kylmää... mutta jos on koodari, se on okei. Pysyttelemme sisällä. Suomi on kiinnostava maa, täällä on helppoa löytää oikeat ihmiset ja edetä asioissa, Brink sanoo.

Voit seurata Ylen suoraa verkkolähetystä Slush-tapahtumasta klo 12-13 Ylen nettisivuilla. Mukana Slushin kiinnostavimmat yrittäjät, sijoittajat ja puhujavieraat.