Torniolaiskutojat talkoilivat tuhatmäärin villasukkia koululaisille – seuraavaksi sukkia saavat päiväkotilapset

Muutaman innokkaan kutojan alulle panemassa sukkahaasteessa on mukana jo parisataa käsityön harrastajaa. Villasukkia on syntynyt vajaassa vuodessa reilusti yli tavoitteiden.

Villasukat
Kolmasluokkalaiset ja uudet villasukat
Kivirannan koulun kolmasluokkalaiset ottivat omat sukkansa ilolla vastaan.Kati Siponmaa / Yle

Raitaa ja väriloistoa, antamisen iloa ja lahjan saamisen riemua. Kaikki Tornion peruskoululaiset, esikouluikäisistä yhdeksäsluokkalaisiin ovat pian saaneet villasukat lahjana paikallisilta kutojilta.

Tiistaina sukkia ottivat vastaan Kivirannan koululaiset. Aivan erityisen ihastuneilta vaikuttivat kolmasluokkalaiset Sigrid Kinnunen ja Ella Miettunen.

– Ne tuntuu niin ihanilta ja on lämpimät. Ja kauniin värikkäät, Sigrid kehuu.

Myös luokkakaveri Ella esittelee omiaan silmät loistaen.

– Toivoin jo kotona, että saisin pinkki-harmaat ja mää sain!

Kutojien virkistykseksi on voitu tarjota vaikka kuntosalipalveluja.

Tiina Penttinen

Sukkia myös muille

Villasukkia on syntynyt vajaassa vuodessa yli tavoitteiden.

Keräyksen alulle laittaneen Tiina-Kajsa Penttisen mukaan muutama innokas kutoja sai aikaan sen, että Facebookiin perustettu ryhmä lähti elämään myös yhteisöpalvelun ulkopuolella. Tällä hetkellä sukkatalkoissa on mukana reilu parisataa kutojaa ja keräyksen sukkasaldo on noin 4000 paria.

– Kutojia on todella laajalla ikähaarukalla. Nuorimmat ovat parikymppisiä ja vanhimmat 80-vuotiaita, Penttinen sanoo

Alun perin liki kolmentuhannen sukan tavoite on siis ylittynyt ja kutojat ovat lahjoittaneet ylijääneistä sukista isompia kokoja laitoksiin ja kotihoitoon. Vanhusten lisäksi innokkaat kutojat aikovat seuraavaksi muistaa Tornion päiväkotilapsia.

Villasukkia kutosluokkalaisille
Sukat lajitellaan luokittain valmiiksi kouluilta saatujen kokotietojen mukaan.Kati Siponmaa / Yle

Torniolainen Ritva Loman kalisutteli puikkojaan jopa sukkienjakotilaisuudessa. Innokkaan kutojan panos keräykseen on ollut yli parikymmentä paria.

Loman kertoo kaikenkokoisten sukkien kutomisen sujuvan ja ihan minimalistisia sukkia kudottiinkin porukalla koruiksi, joiden myyntituotoilla voitiin ostaa lisää lankaa kutojille.

Lisäksi paikalliset yritykset ovat olleet tukemassa hanketta muun muassa lankalahjoituksin.

– Aivan ihanasti ovat paikalliset yritykset olleet mukana. Paitsi lankalahjoituksia, niin esimerkiksi kutojien virkistykseksi on voitu tarjota vaikka kuntosalipalveluja, kertoo Penttinen.