1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kansainvälinen suitsutus luo majoituspaineita Hossaan – "Jo viime kesänä myytiin eioota"

Hossan kävijämäärä lähti nousuun, kun siitä päätettiin tehdä kansallispuisto. Alueen yrittäjät arvelevat, että kansallispuistotittelin vaikutuksia ei vielä edes ymmärretä.

kansallispuistot
Mökki Hossassa.
Majoituspaikkoja tarvitaan lisää Hossaan.Niko Mannonen / Yle

Kesällä 2017 avattavassa Hossan kansallispuistossa sekä sen lähialueella tehdään työtä hartiavoimin ja suurella sydämellä, jotta kaikki olisi valmiina kesäkuun avajaisia varten.

Työtä siivittää nyt myös se, että kansainvälinen huomio on kohdistettu Hossaan jo ennen kuin puistoa on edes avattu. Matkailuoppaita julkaiseva Lonely Planet nosti Suomen maailman kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi vuonna 2017 nostaen yhdeksi vahvuudeksi Hossaan perustettavan kansallispuiston mäntymetsineen ja pienine jokineen.

Lisäksi National Geographic nostaa 100-vuotisjuhliinsa valmistautuvan Suomen luontoarvot esille mainiten myös Hossan.

– Kyllä nämä ovat mykistäviä tunnustuksia pitkäaikaiselle työlle luontomatkailun ja kansallispuistojen hyväksi. Odotusarvot nousevat todella korkeiksi, toteaa Metsähallituksen puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Kansallispuiston tulo on niin iso muutos, että ei sitä vielä edes oikein älytä tai ymmärretä.

Maija Daly

Härkönen ei kuitenkaan lähde etukäteen arvioimaan, kuinka paljon kansallispuiston avaaminen nostaa kävijämääriä.

– Hossassa on käynyt vuosittain noin 50 000 vierasta. Retkeilyalueena Hossa on ollut vuodesta 1979, joten täällä on jo hyvin paljon vakiokävijöitä. Kansallispuistopäätöksen jälkeen kävijämäärä on kasvanut 10 prosentilla, joten tunnusmerkit viittaavat kyllä kasvuun.

Suomussalmen ja Kuusamon alueilla sijaitseva Hossan kansallispuisto avataan 17.6.2017.

Majoitus on pullonkaula

Metsähallitus, Suomussalmen kunta ja yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta koko alue olisi valmis ottamaan kasvavan turistimäärän vastaan. Työnjako on selkeä. Metsähallitus hoitaa puistopuolen ja yrittäjät majoituksen sekä palvelut puiston ulkopuolella. Kunta on mukana yhteistyössä esimerkiksi kaavoituksella.

Hossan matkailuyrittäjien yhdistyksessä on mukana 15 yrittäjää, ja työtä riittää, sanoo yhdistyksen tuore puheenjohtaja ja Camping Hossan Lumon yrittäjä Maija Daly.

– Kansallispuiston tulo on niin iso muutos, että ei sitä vielä edes oikein älytä tai ymmärretä. Se on tiedossa, että majoituspaikkoja pitää saada lisää, koska jo viime kesänä myytiin eioota.

Kansallispuistopäätöksen jälkeen kävijämäärä on kasvanut 10 prosentilla, joten tunnusmerkit viittaavat kyllä kasvuun.

Kerttu Härkönen

Dalyn mukaan alueelle olisi tulossa myös uusia yrityksiä ja palveluita.

– Nykyinen yrityskanta on keskittynyt majoitukseen, minkä lisäksi on muutama ohjelmapalvelu tarjolla. Tänne olisi tulossa muun muassa hevosharrastajaa ja joogayrittäjää, mutta heille ei ole toistaiseksi riittävästi tiloja, joissa toimia.

Yrittäjät uskovat kasvuun

Ruokapalveluja tarjoavassa Hossan Poropuistossa ei ole aloitettu laajennustöitä, ei ainakaan vielä. Raili Karvonen toteaa kuitenkin, että muutoksia voi olla tulossa.

– Porukalla on mietitty niitä, ja kyllä täällä rakennetaan nyt innolla uutta useammassakin paikassa. Olemme pärjänneet tähän saakka oman perheen voimin, mutta jos kävijämäärä lisääntyy, silloin tarvitaan varmasti lisää työvoimaa. Ja kyllähän kävijämäärät kasvavat aivan varmasti.

Karvonen pohtii poroaidalla myös kansainvälistymistä. Jo tällä hetkellä alueella on ranskalaisia yrittäjiä ja samoin ranskalaisia turisteja.

– Onhan täällä myös muista maista tulleita turisteja, mutta kansallisuudet varmasti lisääntyvät myös julkisuuden ansiosta. Siinähän sitä olisi harrastusta, jos tästä lähtisi vielä kielikurssille, nauraa tähän mennessä englannilla pärjännyt Karvonen.

Lue seuraavaksi