Äijäsirkus ja nykynukketeatteri valtionpalkinnoille

Taiteen edistämiskeskuksen eri taiteenaloille myöntämä valtionpalkinto on 13 500 euroa.

valtionpalkinnot
Cirko Race Horse Company Ympäri Ämpäri.
Cirko

Elokuva – Hymyilevän miehen tekijät

Elokuva on aina ryhmätyötä, todetaan palkintoperusteluissa. Cannesissa palkitun Hymyilevän miehen ydinryhmä, ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi, teki yhteistyötä jo Taulukauppiaat-elokuvassa. Sekin palkittiin Cannesissa, kuten muuten myös Kuosmasen aivan ensimmäinen lyhytelokuva Kestomerkitsijät.

Musiikki – säveltäjä Kalevi Aho

Sibeliuksella sinfonioiden määrä töksähti seitsemään, mutta säveltäjä Kalevi Aholla sanottavaa riittää. 16. sinfonia valmistui pari vuotta sitten, eikä mikään viittaa siihen, että laari olisi tyhjä.

Aho on kirjoittanut myös soolokonserttoja eri soittimille, joista lyömäsoitinkonsertto kuultiin pari viikkoa sitten Musiikkitalossa.

Aho on myös peloton yhteiskunnallinen keskustelija. Keväällä hän puntaroi nykyisen hallituksen rahankäyttöä suhteessa kulttuurin tukisummiin.

Tanssi - tanssitaiteilija Carl Knif

Suomessa tehdään laadukasta nykytanssia. Yksi eturivin tekijöistä on Carl Knif, jonka sooloteos RED pärjäsi maailman suurimmilla taidefestivaaleilla Edinburghin Fringessä.

Knif saattaa olla hieman uupunut vastaanottaessaan palkintoa, sillä takana on kolme vuorokautta kestänyt performanssi RAVE yhdessä Blaue Frau -näyttelijöiden kanssa.

Sirkus - Race Horse Company

Äijäsirkus. Sellaiseksi on kutsuttu Rauli Kososen, Kalle Lehdon ja Petri Tuomisen nykysirkusta. Temput salpaavat hengen ja ovat vaarallisia. Ei ihme, että kaverukset ovat houkutelleet sirkukseen uusia yleisöjä.

Nykysirkus on kansainvälistä ja Race Horse Companynkin kevät kuluu kiertämällä ympäri Ranskaa ja Britteinsaaria.

Näyttämötaide - nykynukketeatterin dynamo

Turusta on kehkeytynyt nykynukketeatterin keskus. Kiittäminen on 45 nukketeatteriammattilaisen verkostoa nimeltään Aura of Puppets. Verkostoon kuuluu valtaosa taidealan koulutetuista ammattilaisista ja se tarjoaa esityksiä, työpajoja, kursseja ja seminaareja.

Aura of Puppets näyttää, että nukketeatteri voi olla muutakin kuin lasten juttu. Esimerkkeinä vaikkapa Shakespearen Myrsky tai Romeo ja Julia.

Kirjallisuus - Johan Bargum

Johan Bargum julkaisi ensimmäisen novellikokoelman 51 vuotta sitten. Ensimmäisestä kirjallisuuspalkinnostakin on jo puoli vuosisataa. Kirjallisuuden valtionpalkinto Bargumille myönnetään nyt viidettä kertaa.

Romaanien ja novellien ohella Bargum tunnetaan näytelmistään, joita on syntynyt paitsi yksin, myös Bengt Ahlforsin kanssa.

Kääntäjä - Reita Lounatvuori

Teatteritekstin suomentaminen on oma taiteenlajinsa. Reita Lounatvuori kääntää näytelmiä ranskasta ja englannista. Viime aikoina hänen kädenjälkensä on kuulunut muun muassa Kansallisteatterissa Ionescon Kuningas kuolee -näytelmässä sekä Espoon kaupunginteatterissa esitetyssä Edward Albeen klassikossa Kuka pelkää Virginia Woolfia.