Suomalainen hirsisauna keskellä Leipzigin vilinää – "Väkisin tämä jonkin verran herättää huomiota"

Tyrnäväläinen yritys rakensi hirsisaunan suomalaiseen joulukylään Leipzigin kaupunkiin Saksaan. Kuukauden aikana joulutorilla käy arviolta satoja tuhansia ihmisiä.

saunat
Hirsisauna Saksan Leipzigin joulumarkkoinoilla.
Joulutorilla oleva hirsisauna on yhteensä noin 20 neliömetrin kokoinen. Kiuas on puilla lämmitettävä.Akke Virtanen/Kalevala Spirit

Saksalaista Leipzigin kaupunkia on kuukauden ajan hämmästyttämässä perinteinen suomalainen hirsisauna.

Sauna on tyrnäväläisen Eräkämpän tuote, joka pykättiin pystyyn osana Kalevala Spiritin rakentamaa suomalaista joulukylää kaupungin torille, Augustusplazille marraskuun lopulla. Kylä on avoinna lähes jouluaattoon asti.

– Tuli viestiä, että päivittäin käy 2 000–2 500 ihmisiä saunaa katsomassa, niin kyllä tämä aika iso juttu varmasti on, toivoo Eräkämpän hallituksen puheenjohtaja Petri Tölli.

Saunomaan vieraat eivät ikävä kyllä pääse, sillä byrokratia iski vastaan, Tölli kertoo. Löylyjen uupumisesta huolimatta tavoitteena on kuitenkin herättää kiinnostusta Saksassa ja löytää saunalle sekä muille tuotteille paikallinen edustaja tai maahantuoja.

– Olemme lähteneet siitä ajatuksesta, että jos jotain tulee, niin on tullakseen. Emme kuitenkaan odota liikoja, ettei tule hirveitä pettymyksiä, Tölli sanoo.

– Nyt näyttää hyvältä ja ainakin väkeä käy.

Suomalaisessa joulukylässä on saunan lisäksi esimerkiksi hirsitalo, jättitelttoja ja kojuja. Esillä on suomalaisia tuotteita. Tämä on ensimmäinen kerta, kun mukana on sauna.

Leipzigin lisäksi Kalevala Spiritin suomalaisia joulukyliä on useissa muissa saksalaisissa kaupungeissa, kuten Hannoverissa ja Stuttgartissa.

Satoja tuhansia vieraita

Kalevala Spiritin yrittäjä Akke Virtanen kertoo, että jo ensi vuoden toiveena on, että saksalaiset pääsisivät saunomaan joulukylässä.

– Uskon, että siitä tulee vielä hauska juttu, mutta talvella toppatakin riisuminen pois ja hyppääminen keskellä toria saunaan on aikamoinen temppu, Virtanen sanoo.

Eräkämpän Petri Töllin mukaan yritys on jo pitkään pohtinut, kuinka hypätä kansainvälisille markkinoille. Tämä mahdollisuus avautui kesän aikana, kun yhteistyöstä keskusteltiin Kalevala Spiritin kanssa.

– He ovat olleet tuolla monena vuotena ja halusivat suomalaisen saunan mukaan. He ihastuivat meidän saunaamme ja sovimme, että lähdemme, kertoo Tölli.

Sauna sisältä Saksan joulumarkkinoilla.
Suomalaisella joulutorilla Saksassa on ensimmäistä kertaa mukana sauna. Akke Virtanen/Kalevala Spirit

Töllin mukaan joulukylään odotetaan kuukauden aikana satoja tuhansia vieraita. Jos yksikin prosentti innostuu, tarkoittaa se voi tarkoittaa jo tuhansia tilauksia. Lisäksi yritys luo tapaamisia, jossa luodaan kontakteja paikallisiin toimijoihin.

– Väkisin tämä jonkin verran herättää huomiota. Ihme on, jos minkäänlaista kysyntää ei tule, Tölli nauraa.

Olisikohan tässä jopa yksi lääke Suomen vientiin? Töllin mielestä mahdollisesti kyllä – ulkomaille täytyy hakeutua ennakkoluulottomasti.

– Minun mielestäni ei ole väliä, että minne mennään – onko joulumarkkinat vai muut. Pitää olla rohkeutta lähteä, vaikka ei varmaksi tiedä mitä tulee vai tuleeko mitään, sanoo Tölli.

– Jos menee alan messuille, niin paikalla on sata toimijaa, tuolla vain me.

Tölli kertoo, että kokeilun kustannukset on pyritty pitämään mahdollisimman pieninä, jotta taloudellisia haasteita ei kohdata.

Hirsisauna kunnioittaa perinteitä

Tölli arvioi, että saunakulttuuri on kasvamassa Saksassa.

– Mitä olen seurannut verkosta, niin saunoja myydään aika paljon – kevyitä, niin sanottuja höylähirsisaunoja, jotka ovat laudasta tehtyjä, Tölli kertoo.

Myyjiä on Töllin mukaan paljon – tämä taas osoittaa, että kysyntää saunoille on. Hän alleviivaa, että heidän tuotteensa kaltaista saunaa ei markkinoilla kuitenkaan ole.

Saunan kokoaminen kesti kolmeltä mieheltä neljä päivää. Ensin materiaali tuotiin Suomesta, jonka jälkeen miehet seurasivat perässä. Aluksi laitettiin kehikko pystyyn, sen jälkeen lautakatto päälle ja tämän jälkeen hirret paikalleen. Lopuksi sauna sisustettiin.
Saunan kokoaminen kesti kolmeltä mieheltä neljä päivää. Aluksi pystytettiin kehikko, sen jälkeen asennettiin lautakatto ja hirret. Lopuksi sauna sisustettiin.Tuomas Tölli/Eräkämppä

Eräkämpän hirsisauna on rakennettu samalla tyylillä, kuin uudisasukasraivaajat rakensivat mökkinsä perämaantontille, Tölli kertoo. Erona on toki se, että nykyisin käytössä on moottorisaha, kuin aikoinaan työ tehtiin kirveellä ja pokasahalla. Yrityksen tuotantotilat ovat Kiimingissä.

– Tämä on varsin perinteinen tuote. Meidän esi-isämme ovat tehneet näitä samoja mökkejä, Tölli kertoo.

Tölli arvelee, että saksalainen saunomisperinne on hieman erilainen kuin Suomessa. Saunassa keskitytään enemmän esimerkiksi tuoksuihin ja hemmotteluun. Päätarkoitus on kuitenkin sama eli käydä lämmittelemässä ja ottamassa hiki irti.

– Ehkä se saksalaisten löylyttely ei ole niin kovaa kuin mitä suomalaisten, Tölli hymähtää pilke silmäkulmassa.