1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lapsiperheet

Kiusaako pieni lapsesi toisia? Kokeile näitä 5 konstia

Pienten lasten kiusaaminen puhuttaa. Mitä tehdä, jos oma lapsi kiusaa?

lapsiperheet
Veljekset painimassa lattialla kotonaan
Antti Eintola / Yle

Pikkusisarus lyö ja puree isoveikkaa, ja kun häntä toruu, lapsi vain nauraa. Pitääkö pienen lapsen kiusaamiseen puuttua? Miten? Yle Tampere kysyi neuvoa Tampereen Niemenrannan päiväkodin johtajalta Kati Vaajaselta.

Tässä arjen asiantuntijan neuvot vanhemmille.

1. Puutu

Pysäytä toiminta (esimerkiksi töniminen tai tuuppiminen) ja ota asia käsittelyyn rauhassa, mutta heti.

2. Herätä lapsen empatia

Sanoita tunteita, selitä suuttumusta. Myötäelä ja eläydy. Jos lapsi esimerkiksi lyö, ylidramatisoi kipusi tai kun olet iloinen, ole superiloinen.

3. Kuuntele ja pysähdy, ota lapsi mukaan sovitteluun

Anna lapsen kertoa oma versionsa asiasta. Eri lapsilla kiusaaminen on erilaista ja myös kiusaamisen kokeminen on erilaista. Miettikää, miten kaikilla olisi kivaa.

4. Opeta hyvät tavat

Opeta myös pyytämään anteeksi. Anteeksipyytäessä lapsi viimeistään havahtuu siihen, että teki väärin. 1-2 -vuotias lapsi ei välttämättä vielä ymmärrä tai tunne syyllisyyttään, mutta anteeksipyyntö on hyvä alku. Näytä itse käytökselläsi hyvää esimerkkiä.

5. Ole sitkeä, toista

Jo vauvasta asti voi lapselle viestittää, mikä on sallittua. Älä anna pienenkään esimerkiksi repiä hiuksista tai lyödä, vaan kerro, että nyt äitiä sattuu tai nyt isää sattuu. Kasvatus vaatii sitkeyttä ja toistoa.

Tampereella pohditaan tiistaina 29.11.2016 sitä, miten aikuinen voi puuttua pienten lasten kiusaamiseen. Alle kouluikäisten lasten vanhemmille suunnattu vanhempainilta järjestetään Perheiden Talolla kello 17.30 alkaen. Perheiden talo löytyy osoitteesta Itsenäisyydenkatu 21 B.

Lue seuraavaksi