Lindtman ja Haatainen väistivät – Harakkaa työnnetään ehdolle

SDP:n kentällä kasvaa paine, jonka voi laukaista vain puheenjohtajavaali. Ylen lähteiden mukaan on todennäköistä, että Rinne saa haastajan.

politiikka
Timo Harakka.
Timo Harakka.Yle

Sosiaalidemokraattien puheenjohtajapelin asetelma meni uusiksi viikonloppuna, kun Antti Rinteen vahvana haastajaehdokkaana pidetty eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vetäytyi.

– Ehkä tässä vähän mailat oli korkealla ennen kuin kiekko oli pudonnut jäähän. Tämän ratkaisun tein alkuviikosta, sitten ehkä muilla viimeaikaisilla tapahtumilla niilläkin oma vaikutus oli. Mutta päällimmäinen syy on, että paikkani on eduskunnassa ja olen siihen motivoitunut.

Lindtmanin vanavedessä kansanedustaja Tuula Haatainen ilmoitti maanantaina, ettei sittenkään ole kiinnostunut lähtemään kilpailemaan nykyistä puheenjohtajaa Antti Rinnettä vastaan.

– Haluan keskittyä eduskuntatyöhön, jossa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuus vaatii nyt ja tulevana keväänä erityisesti soten osalta täyden työpanokseni, Haatainen tiedotti.

Kaksi mahdollista ehdokasta on yhä pelissä mukana ja heistä molemmat aiempaa vakavammalla mielellä.

– Harkitsen tilannetta uusin silmin. Kannustusta on tullut viime päivinä todella paljon, kansanedustaja Timo Harakka viestitti.

– Viime aikojen tapahtumat ovat lisänneet kiinnostustani puheenjohtajakysymykseen, viestitti puolestaan kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Harakka "todennäköinen" ehdokas

Lindtmanin vetäytyminen kohahdutti sosiaalidemokraatteja. Moni piti eduskuntaryhmän pelaamista rumana, kun Lindtman käräytettiin puhujalistoista ja Piia Viitanen siirrettiin syrjään valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaavan tehtävästä. Se myös kasvatti painetta, että joku joka tapauksessa lähtisi haastamaan puheenjohtajan.

– Tilanne, jossa Rinne helmikuussa saisi vaimeat aplodit ja kenttäväki puristaisi taskussa kättä nyrkkiin, ei ole kenellekään eduksi, kuvaillaan kahdesta puoluelähteestä.

Tuppurainen on tunnustellut kannatusta kesästä lähtien mutta ei vielä ratkaissut. Harakan siipien alla noste kasvoi Lindtmanin luovuttua.

Harakan lähipiiristä arvioidaan, että on todennäköisempää, että Rinne saa haastajan, kuin että kisaa ei tulisikaan.