Seniorit valtasivat Facebookin – tuliko pullantuoksuisesta mummosta someaddikti?

Yli 65-vuotiaiden määrät Facebookissa kasvavat kymmenillä tuhansilla käyttäjillä vuodessa. Tuoretta tietoa seniori-ikäisten netinkäytön kasvusta odotetaan Tilastokeskukselta lähiviikkoina.

ilmiöt
Peukkukäsi facebookin etusivulla.
Selkeä merkki someriippuvuudesta on, ettei voi laittaa somea näkyvistä, vaikka joku läheinen sitä pyytää.Ismo Pekkarinen / AOP

Sosiaaliseen mediaan ja nettiin voi asiantuntijoiden mukaan kehittyä riippuvuus siinä missä alkoholiin tai rahapeleihin.

Levottomuus, mielialaoireet, väsymys, jopa fyysiset oireet paljastavat riippuvuuden, kun ihminen yrittää pitää taukoa mielihalustaan.

Tutkija, sosiaalipsykologi Suvi Uskin mukaan some-riippuvuuden tunnistaminen on haastavaa, sillä useinkaan ihminen ei ole suoranaisesti hoidon tarpeessa. Kyselytutkimuksilla on vaikea selvittää asiaa, jota ihminen itse ei tiedosta, Uski perustelee.

Selkeä merkki someriippuvuudesta on, ettei voi laittaa somea näkyvistä, vaikka joku läheinen sitä pyytää.

– On vain pakko olla somessa.

– Voisi kokeilla, miltä tuntuu olla ilman somea vaikkapa kokonaisen työpäivän ajan. Tai että ei käyttäisi kotona ollenkaan, Uski neuvoo.

Seniorit ryntäävät someen

Some-riippuvuudesta on kehittymässä myös ikäihmisten ongelma, sillä seniorit ovat aloittaneet ryntäyksen sosiaaliseen mediaan, erityisesti Facebookiin.

Facebookia käyttää jo noin kolme viidestä 50-vuotta täyttäneestä suomalaisesta, arvioi muun muassa some-koulutuksia ja konsultaatiota tarjoava yrittäjä Harto Pönkä Oulusta.

Voisi kokeilla, miltä tuntuu olla ilman somea vaikkapa kokonaisen työpäivän ajan

Suvi Uskin

Yli 65-vuotiaidenkin määrät Facebookissa kasvavat 20 000 – 40 000:lla käyttäjällä vuodessa. Nuorimmissa ikäluokissa kasvu on vähäisempää, sillä katto on tullut vastaan, kun liki kaikki ovat jo sosiaalisessa mediassa.

Tutkija Uski arvioi, että seniori-ikäisissä sosiaalisen median käytön kasvu selittyy mobiiliteknologian, eritoten älypuhelinten käytön sysäyksenomaisella yleistymisellä.

Riippuvuus sosiaalisesta mediasta alkaa jo näkyä Suomen vieroitusklinikoilla, vaikka pelkästään sen takia harva hakeutuu hoitoon.

Pohjoisessa, esimerkiksi Oulun mielenterveys- ja päihdepalveluihin ei erityisesti sosiaalisen median riippuvuuden vuoksi ole vielä tullut seniori-ikäisiä asiakkaita, nuorempia kylläkin.

Jopa joka kymmenes on nettiriippuvainen

Nettiriippuvuutta käsittelevällä paihdelinkki.fi -neuvontasivustolla valtiotieteiden lisensiaatti Teuvo Peltoniemi viittaa Yhdysvalloissa jo joitakin vuosia sitten tehtyyn tutkimukseen, jossa vaikean nettiriippuvuuden esiintyvyydeksi todettiin 0,7 prosenttia.

– Yksi prosentti kuulostaa tosi vähältä, arvelee tutkija Suvi Uski.

Lievempi nettiriippuvuus oli 14 prosentilla, jolloin vastaajilla oli vaikeuksia olla pois internetistä useamman perättäisen päivän ajan.

Tuoretta tietoa seniori-ikäisten netinkäytön kasvusta odotetaan Tilastokeskukselta lähiviikkoina.