1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Hossassa rakennetaan talvellakin – kansallispuiston vessa voisi olla sauna kokonsa puolesta

Kesällä on tehty isot työt, kuten laavuja ja esteettömiä reittejä. Metsähallitus käyttää kansallispuistoon 2,5 miljoonaa euroa.

kansallispuistot
Hossassa rakennetaan WC:tä.
Lihapyörteen kohdalle on rakentumassa WC-rakennus, johon pääsee myös rullatuolilla.Niko Mannonen / Yle

SuomussalmiSuomussalmelainen rakennusmies Aimo Teeriniemi tekee tyytyväisenä puista kehikkoa varastorakennukselle Hossan Muikkupurolla. Kova viima ei haittaa, vakuuttaa kokenut rakentaja.

– Kyllä tässä on viimeisen puolen vuoden aikana riittänyt paljon tekemistä, ja toivottavasti riittää jatkossakin. Tällä korkeudella ei rakennustöitä muualla juuri ole, joten ilman tätä pitäisi lähteä taas reissuhommiin.

Vaikka Teeriniemen työsopimus ei yllä kuin vuoden loppuun, rakennustyötä riittää jatkossakin alueella, sanoo projektipäällikkö Heikki Haataja.

– Me saamme kaikki suunnitellut työt valmiiksi kansallispuiston kesäkuisiin avajaisiin mennessä, mutta työ jatkuu toki senkin jälkeen. Reitit ja taukopaikat vaativat myös huoltamista.

Työtä on sisällä ja ulkona

Metsähallituksella on 2,5 miljoonan euron määräraha kansallispuiston tekoon. Kaikki tuosta rahasta ei kuitenkaan mene puistoon.

– Puistorajauksen ulkopuolelle jäävä Luontokeskus uusitaan perusteellisesti. Tiloista tehdään avarammat ja käyttäjäystävällisemmät. Luontokeskuksen remonttiin menee yli miljoona euroa, sanoo Haataja.

Hossan reittien rakentamista.
Talven aikana reiteille ajetaan kivituhkaa.Niko Mannonen / Yle

Luontokeskuksen remontti alkoi syyskuussa ja sen pitäisi valmistua joulusesonkiin mennessä.

– Tämä on ollut erittäin tiivis operaatio. Töissä täällä sisätiloissa on koko ajan 10–15 ammattilaista. Tekijöitä on niin Kainuusta kuin Kuusamostakin.

Loppuosa rahasta meneekin sitten puistoon, tuumaa Haataja.

– Taukopaikkojen rakenteita on uusittu, reitistöä on parannettu ja esteettömiä osuuksia on tehty Lihapyörteen ja Muikkupuron kohdille. Me olemme jo tehneet paljon, mutta tekemistä riittää toki vielä pitkään.

Talvella tehdään rauhallisemmin töitä

Puistorajauksen sisäpuolella töitä jatketaan vielä muutamassa kohteessa. Esimerkiksi Lihapyörteen kohdalle rakennetaan esteetöntä reittiä ja WC-rakennusta. Vessan kattoa tekemässä oleva Keron Hirsirakennuksen Ilkka Mars on tyytyväinen työhönsä.

– Tuossa timpurikaverin kanssa pohdittiin, että tästä olisi voinut kokonsa puolesta tulla vaikka sauna, mutta tulikin hulppea vessa ja hyvä niin. Täällä on hyvä tehdä töitä, kun kännykkä ei toimi kuin paikoin. Jos on pomoilla jotain viestiä, niin saavat toimittaa jalkapelissä, nauraa Mars.

Kuuluvuutta ei tarvita joutavuuksiin, vaan sen varalle, että jos jollekin sattuu maastossa jotain.

Heikki Haataja

Muikkupurolla polkua tekevä kuusamolainen Simo Hyrkäs tuumii, että Hossassa on hyvä henki.

– Ei täällä pomotella tai muuta, kaikki tekevät työnsä. Onneksi näitä töitä pitää aina välillä huoltaa, niin riittää työtä myös seuraaville polville.

Talven aikana reiteille ajetaan kivituhkaa, joka tasoitellaan keväällä lumen väistyttyä. Vielä ennen avajaisia uusitaan alueelle muun muassa opasteita. Haatajalla on myös yksi toive, mitä hän ei tosin itse voi täyttää.

– Siinä on puolensa, että kännykkä ei joka paikassa toimi, mutta kyllä minä toivoisin operaattoreilta vähän lisää kuuluvuutta Hossaan. Kuuluvuutta ei tarvita joutavuuksiin, vaan sen varalle, että jos jollekin sattuu maastossa jotain.

Lue seuraavaksi