Äänestääkö kansa Renzin vallasta? 5 kysymystä Italian kansanäänestyksestä

Italiassa pääministeri Matteo Renzin asema on viikonloppuna vaakalaudalla. Hän on uhannut erota, jos häviää kansanäänestyksen hallinnon tehostamisesta.

Ulkomaat
Renzin ehdotusta vastustettiin mielenosoituksessa sunnuntaina Roomassa.
Renzin ehdotusta vastustettiin mielenosoituksessa sunnuntaina Roomassa.Fabio Frustaci/EPA

Italiassa äänestetään sunnuntaina kansanäänestyksessä perustuslakimuutoksesta. Muutoksella halutaan yksinkertaistaa maan päätöksentekojärjestelmää.

Parlamentti on tahollaan jo hyväksynyt uudistuksen. Muutosesitys ei kuitenkaan saanut parlamentissa taakseen kahden kolmasosan enemmistöä, siksi esitys vietiin kansan päätettäväksi.

Mielipidemittaukset ovat jo viikkojen ajan näyttäneet tuntuvaa johtoa ei-puolelle.

1. Mistä äänestetään?

Virallisesti äänestetään lakimuutoksesta, joka vähentäisi politiikan kuluja ja tehostaisi maan hallintoa. Muutos veisi muun muassa parlamentin ylähuoneelta eli senaatilta vallan kaataa hallitus.

Tosiasiassa äänestyksestä on tullut kansanäänestys kiistellyn pääministerin Matteo Renzin asemasta. Monille italialaisille äänestys on tapa protestoida Renziä vastaan.

Itse äänestyskysymys on hyvin monimutkainen ja lakitekninen. Tutkimusten mukaan vain alle viidennes italialaisista kokee tuntevansa hyvin lakimuutoksen, josta äänestetään.

Matteo Renzi.
Viikonlopun kansanäänestyksestä tulikin Italian pääministeri Matteo Renzin uhkapeli omasta asemastaan. Riccardo Antimiani / EPA

Italiassa perustuslakimuutoksia koskevat kansanäänestykset ovat yleisiä. Viimeksi hallintoa yksinkertaistavasta lakimuutoksesta äänestettiin vuonna 2006. Silvio Berlusconin hallituksen esitys hävisi äänestyksessä.

2. Nousevatko populistit valtaan?

Renzi on ilmoittanut eroavansa, jos hallituksen esitys kaatuu.

Renzin kannalta on olennaista sekin, että kansanäänestys hyödyttää tuloksesta riippumatta Italian keskeisimpiä populistisia puolueita, Viiden Tähden Liikettä ja Pohjoisen Liittoa. Vaikka puolueet ovat populistisia, ei niillä ole poliittisesti paljon yhteistä.

Tällä hetkellä gallupien valossa suurin puolue on Viiden Tähden Liike. Se on määritellyt itsensä politiikanvastaiseksi liikkeeksi ja kieltäytynyt tekemästä yhteistyötä minkään muun puolueen kanssa.

On paradoksaalista, että populistit voivat nousta valtaan siinäkin tapauksessa, että Renzi voittaa äänestyksen.

Sillä jos Renzin ajama vaalilaki tulee voimaan, antaa se vaalit voittavalle puolueelle automaattisesti enemmistöaseman parlamentissa. Tämän jälkeen valtapuolueen ei tarvitse tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa.

Colosseum
Rooman ColosseumPetri Burtsov / Yle

3. Eroaako Italia EU:sta, jos EI-puoli voittaa?

Kolme Italian neljästä suurimmasta puolueesta on viime vuosien aikana ehtinyt vaatia Italian eroa milloin Euroopan Unionista milloin euroalueesta. Suurista puolueista vain keskustavasemmistolainen pääministeripuolue Partito Democratico on selvästi EU-myönteinen.

Muiden pääpuolueiden linja on kuitenkin muuttunut useaan otteeseen. Juuri tällä hetkellä Italexitiä ajaa selvästi vain äärioikeistolainen Pohjoisen Liitto.

EU-ero olisi kuitenkin pitkä prosessi. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen EU-sopimuksesta edellyttäisi erityislain, kuten vuonna 1989.

Italia on EU:n perustajajäsen, ja EU-jäsenyyden kannatus on vankkaa, vaikka italialaiset vihaavatkin EU:n vaatimaa talouskuripolitiikkaa.

4. Miten äänestystulos vaikuttaa Eurooppaan?

Mikäli Renzi voittaa äänestyksen, vahvistaa se hänen valta-asemaansa ja olisi ainakin hetkellisesti kova takaisku populistisille puolueille. Renzistä tulisi yksi harvoista Euroopan johtajista, jonka valta vahvistuisi.

EI-puolen voitto taas syöksee Italian poliittiseen kaaokseen, millä saattaa olla vaikutuksia myös muulle Euroopalle.

Markkinoiden luottamus Italiaan on palannut Euroopan Keskuspankin elvytyspolitiikan myötä. Oma vakauttava vaikutuksensa on ollut myös sillä, että Renzi on uudistanut Italiaa.

Markkinoiden epävarmuuden voi odottaa lisääntyvän, jos Renzi astuu sivuun.

Italia on Kreikan jälkeen euroalueen velkaantunein maa, ja sen talous on erittäin huonossa jamassa. Mikäli markkinat menettävät luottamuksensa Italian kykyyn selvitä veloistaan, ollaan vaarallisilla vesillä.

Antiikin Rooman rauniot.
Antiikin Rooman rauniot.Petri Burtsov / Yle

5. Mitä käy Italian taloudelle?

Italian talous on yksi EU:n suurimmista, mutta myös heikoimmista. Se ei ole kasvanut merkittävästi koko 2000-luvun aikana. Lisäksi Euroopan finanssikriisi madalsi suuresti italialaisten perheiden ostovoimaa.

Renzi nousi valtaan lupaamalla mittavia uudistuksia, joilla maan talous saataisiin kasvuun. Hän on uudistanut maan työmarkkinoita ja alentanut verotusta, mutta ne eivät ole kohentaneet taloutta.

Jotta Renzin uudistukset voisivat jatkua, hänen pitää voittaa kansanäänestys. Esimerkiksi hänen lupaamansa suuret infrastruktuurihankkeet eivät ole mahdollisia nykyisellä hallintorakenteella.

Jos taas ei-puoli voittaa, maahan ei saada toimintakykyistä hallitusta. Todennäköisimmin valtaan nousisi virkamieshallitus, jonka tehtävänä olisi säätää uusi vaalilaki ja viedä maa vaaleihin.

Talouden kannalta paljon riippuu siitä, miten pitkään poliittinen sekasorto jatkuisi ja kuka voittaisi seuraavat vaalit.

Korjattu klo 19.02 ja 19.55 kohtaa, jossa sanottiin Italian EU-eron vaativan kansanäänestyksen.