Mihin ne rahat taas menivät? – Takuu-Säätiön Penno kertoo

Tili tuli, tili meni - ja aika monella se meni jo ennen seuraavaa tiliä. Takuu-Säätiö on kehitellyt verkossa toimivan palvelun, jonka avulla voi seurata mihin raha kuluu.

Kotitalouksien tulot ja rahankäyttö
Kuvakaappaus Pennon sisäänkirjautumissivulta.
Yle

Pankkikonserni Nordean kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan puolet suomalaisista hallitsee taloutensa hyvin, mutta joka viides oli edellisen puolen vuoden aikana kuluttanut palkkansa loppuun ennen tilipäivää.

Lapsiperheissä tilin tyhjeneminen oli vielä yleisempää, sillä joka neljännellä palkka oli mennyt ennen seuraavan tuloa.

Takuu-Säätiö on nyt luonut Penno (siirryt toiseen palveluun)-verkkopalvelun, joka auttaa oman talouden hallinnassa. Penno on ilmainen rahankäytön seurannan väline netissä. Siihen syötetään säännölliset tulot ja menot, jolloin sovellus laskee paljonko käyttörahaa jää ruokaan ja muihin juokseviin menoihin.

– Pennoon kirjaamalla voi seurata, mihin raha oikeasti kuluu. Varsinkin, jos tuntuu, että raha on tiukassa eikä tahdo riittää, Penno tekee rahankäytöstä näkyvää, kertoo Takuu-Säätiön kehittämispäällikkö Minna Markkanen.

Kertymää pienistä puroista

Pennon tarkoitus on myös näyttää käyttäjälle sellaisia kuluttamisen tapoja, joita voisi kenties karsia.

– Itse kun otin Pennon käyttöön, huomasin oman tapani käydä aina ennen töitä hakemassa aamukahvi. Siitä muutaman euron kahvikupista tulee kuukausitasolla aika iso summa, Markkanen kuvaa omaa huomiotaan Pennon parissa.

Rahan hallinnan lisäksi Pennon on tarkoitus olla myös säästämisen apuväline.

– Pienistä muutaman kymmenen euron säästöistä kuukaudessa saa puskurin yllättäviä tapahtumia vastaan, sanoo Markkanen.

Raha taas näkyväksi

Penno on edelleen kehitteillä oleva palvelu, eikä Takuu-Säätiö ole sitä vielä juuri markkinoinut. Pilottiversiolla on kuitenkin yli 6 000 käyttäjää, ja palaute on ollut rohkaisevaa.

– Tälle on selvästi tarve. Erilaiset maksamisen tavat yleistyvät, ja raha ikään kuin katoaa. Penno tekee rahankäytön uudelleen näkyväksi, ja silloin omaa kulutusta on helpompi seurata, ja rahat riittävät paremmin, Markkanen sanoo.

Takuu-Säätiä kehittää parhaillaan Pennosta uutta versiota, joka julkaistaneen ensi kevään aikana.

– Siihen on suunnitteilla tapoja, joilla voimme vielä paremmin havainnollistaa, että rahat ovat loppumassa. Jollakin aikavälillä Pennon voi ehkä sitten yhdistää omaan pankkitiliinkin, mutta nyt se näyttää sen, mitä sinne itse syöttää, kertoo Markkanen.

Tietoja Penno kerää Takuu-Säätiön mukaan vain käyttäjätilin ylläpitoon ja tilastollisiin yhteenvetoihin, joista yksittäistä käyttäjää ei voi tunnistaa.