Etelä-Korean skandaalien horjuttama presidentti kieltäytyy vastaamasta kuulustelijoille

Presidentti yrittää selvitä pulasta järjestelemällä hallitusta. Maanantaina siitä lähti oikeusministeri.

Etelä-Korea
Park Geun-Hye, taustalla tapetissa perinneasuisia hahmoja
Presidentti Park Geun-Hye viime viikolla presidentinpalatsissa Soulissa. Yonhap / EPA

Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye on kieltänyt vastaamasta syyttäjille, joiden mukaan Park ja hänen henkilökohtaisen luotettunsa Choi Soon-Sil ovat syypäitä alati paisuvaan korruptioepäilysten vyyhteen.

Park oli aiemmin luvannut vilpitöntä yhteistyötä tutkijoiden kanssa, mutta on viime viikkoina kieltäytynyt toistuvasti tapaamasta syyttäjiä eikä aio tehdä niin myöskään tiistaina syyttäjien pyynnöstä huolimatta. Presidenttinä Parkilla on syytesuoja.

Edustajansa mukaan Parkilla on liian kiire valtion asioiden hoitamisessa, jotta hän ehtisi vastata syyttäjille kasvotusten. Aikaa kuluu myös valmistautumiseen erityissyyttäjän tutkimuksiin, edustaja sanoo. Ne alkanevat joulukuussa.

Erikoissyyttäjä töihin ensi kuussa

Parkia ja Choita syytetään yritysten painostamisesta kymmenien miljoonien lahjoituksiin säätiöille. Osan rahoista kerrotaan päätyneen Choin omaan taskuun.

Presidenttiä syytetään myös siitä, että hän on antanut Choin sekaantua valtiollisiin asioihin, muun muassa ylimpien virkamiesten nimittämiseen.

Parkin vastaiset syytökset ovat saaneet sadat tuhannet eteläkorealaiset osoittamaan mieltään Parkia vastaan ja vaatimaan hänen eroaan. Lauantain mielenosoitukseen osallistui järjestäjien mukaan puolitoista miljoonaa ihmistä. Poliisi puhui runsaasta neljännesmiljoonasta.

Parlamentti kääntymässä Parkia vastaan

Parkin anteeksipyynnöt eivät ole riittäneet myöskään yhä useammalle hallituksen kansanedustajista, vaan monet ovat liittyneet opposition vaatimuksiin virkasyytteen nostamisesta Parkia vastaan. Parlamentti äänestää asiasta ehkä jo alkuviikolla.

Virkasyyte, joka vaatii kaksi kolmasosaa parlamentin äänistä, veisi presidentiltä valtaoikeudet. Sen jälkeen perustuslakituomioistuimella olisi puoli vuotta aikaa päättää hänen kohtalostaan.

Park on skandaalin yltyessä pyrkinyt helpottamaan paineita järjestelemällä hallitustaan. Maanantaina hän hyväksyi oikeusministeri Kim Hyn-Woongin eronpyynnön.

Lähteet: AFP, AP, Reuters