1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaikea kotiinpaluu Pohjois-Irakissa – keittiöstä löytyi Isisin pommitehdas

Ääriliike Isis on jättänyt jälkeensä tuhoutuneita kyliä ja kaupunkeja. Ylen Tom Kankkonen tapasi miehen, jonka kodista löytyi pommitehdas Isisin jäljiltä.

Irak
Kännykässä keittiön kuvaa räjähdetehdas.
Usama Yasaid näyttää kuvaa Isisin pommitehtaasta kodissaan.Tom Kankkonen / Yle

Sähkömies Usama Yasaid kutsuu meidät kotitaloonsa Bashiqan kaupungin laidalla Pohjois-Irakissa.

Seisoskelemme kapean hiekkatien alussa. Talo löytyy pienen kävelymatkan päästä.

Kieltäydymme vierailusta katseltuamme kännykkäkuvaa talon sisältä. Kuvassa näkyy valkoiseksi maalattu, keittiöltä näyttävä huone, täynnä vateja. Mutta Yasaidin mukaan vadeissa ei ole ruokaa, vaan räjähdysaineita.

Mies näyttää kännykkää
Usama Yasaid löysi Isisin pommitehtaan kotitalostaan.Tom Kankkonen / Yle

– Talo on täynnä räjähteitä. Isis valmisti miinoja ja pommeja kodissani, kuvailee Usama Yasaid.

Kolkko löytö paljastui, kun Yasaid pääsi käymään kodissaan ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen.

Talossa kymmeniä kiloja räjähteitä

Hän vakuuttaa, että kodissa on turvallista käydä, vaikka se on täynnä räjähdysaineita. Siellä ei tietenkään voi asua. Paikalla käyneiden sotilaiden mukaan talossa on kymmeniä kiloja räjähdysaineita.

Olemme olleet yli kaksi vuotta poissa ja nyt kuolee väkeä, joka käy ikävissään katsomassa kotitaloaan.

Usama Yasidi, Bashiqan asukas

Hiekkatie kodin edustalle näyttää myös vaaralliselta, vaikka tiellä on selvästi ajettu. Siellä täällä törröttää epämääräisiä metalliesineitä.

Taistelujen jäljiltä Bashiqassa on paljon räjähtämättömiä ammuksia. Isis on myös jättänyt erilaisia räjähdeansoja. Esimerkiksi oven taakse jätetty räjähde saattaa räjähtää, kun ovi avataan. Myös joihinkin esineisiin on viritetty ansoja. Ne räjähtävät kun esinettä siirrellään.

– Yhdellä alueella neljä ihmistä meni eilen miinoitettuun taloon. Kaksi kuoli heti ja kaksi haavoittui, kun ansoitukset räjähtivät, Usama Yasaid kertoo surullisen oloisena.

– Olemme olleet yli kaksi vuotta poissa ja nyt kuolee väkeä, joka käy ikävissään katsomassa kotitaloaan.

Miehet ihmettelevät räjähteitä
Kurdien peshmergajoukot ovat keränneet räjähteitä tukikohtaansa, mutta raivaustyö on pahasti kesken.Tom Kankkonen / Yle

Kun seisomme tiellä juttelemassa, kuuluu kumeita räjähdyksiä kauempaa. Jossakin raivataan räjähteitä.

Sen jälkeen kun kurdijoukot valtaisivat Bashiqan Isisiltä marraskuun alussa, päätiet on puhdistettu räjähteistä. Muualla sen sijaan kannattaa katsoa erityisen tarkkaan mihin astuu.

Kurdien peshmergasotilaiden tukikohdassa näkyy alueelta kerättyjä räjähteitä. Kranaattien lisäksi löytyy muun muassa kranaatinheitin, jossa törröttää kaasupullosta tehty ammus. Täällä Isis on valmistanut osan aseistaan itse.

Isis tuli elokuussa 2014

Bashiqassa tapaamamme siviilit eivät unohda, mitä täällä tapahtui 6. elokuuta 2014. Pohjois-Irakissa nopeasti edennyt Isis tuli kaupunkiin, ja suurin osa väestöstä pakeni. Normaali elämä loppui ja omaisuus meni sen sileän tien.

Irakin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Osa kaupunkilaisista ei ehtinyt pakoon. Paikallisten mukaan täältä on viety uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvia naisia Mosuliin Isisin orjiksi. Naiset ovat edelleen kateissa.

Usama Yasaidin talo sijaitsee alueella, jossa Isisin taistelijat asuivat. Hänenkin talossaan valmistauduttiin taistelemaan.

– Alueen talojen seinissä on reikiä, koska taistelijat liikkuivat talosta taloon sisäkautta. Lopulta talo oli osittain poltettu ja miinoitettu, Yasaid kuvailee talonsa kuntoa.

Bashiqan keskustassa useissa taloissa näkyy palon jälkiä. Kaupoista on heitelty mallinukkeja kaduille.

Raketti kodin katosta

Käymme yhdessä perin pohjin sotketussa kodissa, jossa on vahva mätänevien elintarvikkeiden lemu.

Talon omistaja Rashid Sadiq esittelee katon läpi tullutta rakettia, joka on jatkanut matkaansa räjähtämättä talon kellariin. Kävelemme varovaisesti katsomaan raketin jättämää reikää.

Mies olohuoneen edessä.
Rashid Sadiqin kotitalo on osittain pystyssä, mutta sotkettu kauttaaltaan. Kaikki arvotavarat on viety.Tom Kankkonen / Yle

Joidenkin talojen seinissä lukee, että rakennus kuuluu Isisille. Osa kaupoista on merkitty muslimien omistamiksi, ilmeisesti, jotta ne jätettäisiin tuhoamatta. Mutta näyttää siltä, että joku on ryöstellyt nämäkin kaupat.

Isisin sanotaan poistaneen ristin Bashiqan keskustassa sijaitsevasta Pyhän Yrjön kirkosta. Risti palautettiin katolle marraskuun puolivälissä symbolisessa juhlassa.

Kun me vierailemme, kirkko vaikuttaa tyhjältä. Jalkakäytävällä törröttää hajonnut kranaatin pyrstöosa, mutta kranaattia ei näy.

Lippu ja romua Bashiqassa.
Bashiqassa on aloitettu taistelujen jälkien raivaus. Kurdit valtasivat kaupungin Isisiltä, ja täällä liehuu nyt Irakin kurdien lippu.Tom Kankkonen / Yle

Bashiqassa oli ennen Isisin tuloa noin 30 000 asukasta. Täällä asui useita vähemmistöjä, kuten kristittyjä, jesidejä ja shabakeja. Shabakit muodostavat jesidien tapaan oman pienen uskonnollisen ryhmän, jossa yhdistetään muun muassa islamin ja kristinuskon elementtejä.

Erityisesti jesidit ovat olleet Isisin vihan kohteena "vääräuskoisina ja saatananpalvojina".

Hajonneita paikkoja.
Bashiqan keskustassa näkyy taistelujen ja ryöstelyn jälkiä.Tom Kankkonen / Yle

Usama Yasaid on jesidi. Nyt hän asuu, monen muun Bashiqasta paennen lailla, perheensä kanssa Irakin kurdihallinnon valvomalla alueella.

Isis on väittänyt taistelevansa oikeaoppisen islamin nimissä. Usama Yasaid ei ymmärrä Isisin vihaa

– He ovat vääräuskoisia ja rikollisia. Sanoinkuvaamattoman vääräuskoisia.

"Pelko ei hellitä nopeasti"

Yasaid ei tiedä milloin räjähdetehdas saadaan raivattua hänen keittiöstään. Hän on sähkömiehenä mukana kaupungin kunnostustöissä ja arvelee, että pelkästään sähköverkon tuhojen korjaaminen vie kuukausia. Kukaan ei tiedä miten pitkään kestää ennen kuin kaupunki saadaan asuttavaan kuntoon.

Kristittyjen ja jesidien kaltaisten vähemmistöjen on vaikea palata tänne.

Bashiqan asukas

Lopulta voi käydä niinkin, että kaikki eivät edes halua muuttaa takaisin, vaikka Isis on nyt lähtenyt.

– Kristittyjen ja jesidien kaltaisten vähemmistöjen on vaikea palata tänne, koska vähemmistöt pelkäävät. Toivotaan parasta, Usama Yasaid miettii ennen kuin lähdemme jatkamaan matkaa.

Kun liikumme kaupungin harvojen siviilien parissa, kuulemme samanlaisia epäilyjä. Ihmiset uskovat, että Isis häviää sodan. Silti täällä pelätään, että liikkeen ajattelu jää elämään, eivätkä vähemmistöjen vaarat jää tähän.

Muisto siitä miten Isisin mustat liput tulivat Bashiqaan elokuussa 2014 elää pitkään

Lue seuraavaksi