Kapinallisten puolustus romahtaa Aleppossa

Armeija valtaa kapinallisalueita Aleppossa nopeaan tahtiin. Tuhannet siviilit sinnittelevät raunioissa rajujen pommitusten keskellä.

Aleppo
Raunioituneita rakennuksia.
Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA julkaisi kuvia valtaamastaan Itä-Alepposta sunnuntaina.SANA / EPA

Syyrian armeija on vallannut kahden päivän taistelujen aikana lähes puolet kapinallisten hallussa olleesta Itä-Alepposta. Kapinallisten puolustuksen kerrotaan romahtavan.

Armeija aloitti erittäin rajun hyökkäyksen kapinallisten alueen koilliskolkasta. Kapinalliset ovat joutuneet vetäytymään useista kaupunginosista.

Samaan aikaan kurdit ovat vallanneet myös yhden kaupunginosan kapinallisilta. Kurdit ovat pitäneet hallussaan aluetta Aleppon luoteisosassa.

Kurdit eivät ole virallisesti yhteistyössä Syyrian johdon kanssa, mutta käytännön yhteistoimintaa tapahtuu.

Siviilit taisteluiden jaloissa

Aleppon piiritetyssä osassa on elänyt arvioiden mukaan noin neljännesmiljoona ihmistä. Heidän sosiaalisen mediaan välittämiensä viestien perusteella armeijan hyökkäys on ollut erittäin tuhoisa.

Kaupunkialueella käydään täysimittaista sotaa, jossa mukana ovat mm. taistelupanssarivaunut ja ilmavoimien pommitukset.

Tilanne kaupungissa on äärimmäisen sekava. Avustusjärjestöjen mukaan yli 10 000 siviiliä on paennut kapinallisten alueelta joko hallituksen tai kurdien valvomille alueille. Osa on myös paennut rintamalta etelään kapinallisten jäljellä olevalle alueelle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ympäröivien kaupunginosien asukkaat ottavat vastaan pakenijoita ja antavat heille mm. huopia. Pakenijat ovat huonossa kunnossa ja järkyttyneitä taisteluista. Itä-Aleppo on ollut neljä kuukautta täysin eristyksissä muusta maailmasta. Ruoka ja vesi ovat olleet loppumassa.

7-vuotias Bana pakenee

Yle kertoi viime viikolla 7-vuotiaasta Bana-tytöstä, joka twiittaa Itä-Alepposta äitinsä avustuksella.

Bana on kertonut elämästään sodan keskellä. Viime päivinä tilanne on kuitenkin pahentunut nopeasti. Bana kertoo pelkäävänsä hurjia pommituksia. Hänen kotitalonsa on tuhottu, hän on nähnyt paljon kuolleita ihmisiä ja hän itse piileskelee raunioissa.

Uusimmassa viestissään Bana kertoo pakenevansa kovan tulituksen keskellä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP