Pankit eivät saa enää korottaa kuluttajaluottojen maksuja ilman kunnon syytä

Jatkossa kuluttajaluotoista perittäviä maksuja saa korottaa vain viranomaisen päätöksestä tai lakimuutoksesta johtuvalla perusteella.

talous
Rahaa ja lasku.
Tähän asti pankit ovat soveltaneet ehtoa, jonka mukaan kuluttajaluotoista perittäviä maksuja ja palkkioita on voinut korottaa kustannusten lisääntymisen tai muun perustellun syyn takia.Ismo Pekkarinen / AOP

Pankkien oikeutta korottaa kuluttajaluotoista perittäviä maksuja rajoitetaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tänään maanantaina antaman päätöksen (siirryt toiseen palveluun) ansiosta pankit saavat jatkossa korottaa kuluttajaluottojen maksuja ja palkkioita ainoastaan viranomaispäätöksen tai lakimuutoksen perusteella.

Korotukset eivät myöskään saa olla suurempia kuin pankille tosiasiassa aiheutuneet kustannukset.

Tähän asti pankit ovat soveltaneet kuluttajaluottosopimuksissaan ehtoa, jonka mukaan luotoista perittäviä maksuja ja palkkioita on voinut korottaa kustannusten lisääntymisen tai muun perustellun syyn takia.

KKV:n mielestä keskenään kilpailevien yritysten yhdessä laatima ehto oli kilpailun vastainen ja se siirsi liiketoimintaan kuuluvaa riskiä asiakkaille.

Pankit ovat nyt antaneet KKV:lle sitoumuksen olla noudattamatta ehtoa.

KKV:n mukaan rajoituksia sovelletaan olemassaoleviin kuluttajaluottoihin ja seuraavien kolmen vuoden aikana solmittaviin uusiin kuluttajaluottosopimuksiin.