Sankarikoira Rico pelasti omistajansa tulipalolta – "Meillä ei yleensä haukuta kotona"

Suomessa harvinainen prahanrottakoira haukkui kielloista huolimatta, jolloin omistaja haistoi palaneen käryä.

sankarikoira
Tia Päivärinta pitää sylissään prahanrottakoira Ricoa.
Tia Päivärinta sanoo, että prahanrottakoira on tyypillisesti ihmisläheinen lemmikki.Kalle Mäkelä / Yle

Tia Päivärinta viettää tavallista koti-iltaa koiriensa kanssa Turun Liljalaaksossa. Kello käy jo yhtätoista, ja koko porukka on rauhoittumassa yöpuulle.

Yhtäkkiä prahanrottakoira Rico havahtuu. Koira jatkaa haukkumistaan, vaikka Päivärinta komentaa lemmikkiään vaikenemaan. Nainen on ihmeissään koiransa käytöksestä ja nousee ylös sohvalta. Sieraimiin tunkeutuu savun hajua.

– Meillä ei yleensä haukuta kotona pitkiä sarjoja. Päätin katsoa pationovelta, tapahtuuko ulkona jotain, minkä takia koira haukkuu.

Kaikesta koulutuksesta huolimatta hän ei uskonut minua, vaikka muutama ärräpää siinä taisi minulta päästä. Onneksi Rico on fiksu koira.

Tia Päivärinta

Rico ei kuitenkaan päästä emäntäänsä patiolle. Koira juoksee suoraan asunnon ulko-ovelle ja jatkaa haukkumistaan. Samalla joku hakkaa oveen nyrkillä.

– Mies huusi tulipaloa. Se on pysäyttävä hetki, kun adrenaliini alkaa virrata ja kädet täristä. Oli pakko hengittää pari kertaa syvään, että saa jotain fiksua aikaiseksi, Päivärinta sanoo.

Rodulla ei synnynnäistä vahtiviettiä

Lopulta Tia Päivärinta sekä Rico- ja Luca-koirat pääsevät turvallisesti ulos kerrostalon pihalle. Myös välikohtauksen syy paljastuu: Päivärinnan seinänaapurin huoneisto on tulessa.

– Onneksi mitään henkilövahinkoja ei kuitenkaan sattunut. Toki tuo yksi asunto tuhoutui täysin. Me olimme kotona jo seuraavana päivänä.

Päivärinta on tyytyväinen siihen, että prahanrottakoira Rico ei suostunut vaikenemaan tiukasta käskytyksestä huolimatta.

– Kaikesta koulutuksesta huolimatta hän ei uskonut minua, vaikka muutama ärräpää siinä taisi minulta päästä. Onneksi Rico on fiksu koira, turkulainen kiittelee.

Prahanrottakoira Rico katsoo suoraan kameraan.
Kennelliitto palkitsee prahanrottakoira Ricon sankarikoirana.Kalle Mäkelä / Yle

Prahanrottakoira on Suomessa harvinainen rotu. Niitä löytyy koko maasta vain reilut 200 kappaletta, Päivärintaa toteaa. Naisen mukaan vartioiva käytös ei ole ominaista rodulle.

– Toki prahanrottakoira on hyvin perhekeskeinen, mutta sellaista vahtiviettiä koiralla ei virallisesti ole. Siksi ihmettelinkin, miksi Rico vain jatkoi haukkumistaan, vaikka kielsin häntä tiukasti, Tia Päivärinta sanoo.

Kennelliitto palkitsee 17 sankarikoiraa Helsingin messukeskuksessa 11.12.2016.