Pakolaisvirta Afrikasta Italiaan kiihtyy jälleen

Afrikan maista on tullut tänä vuonna jo yli 170 000 pakolaista Italiaan.

Ulkomaat
Italian viranomaiset pelastamassa pakolaisia kumiveneestä.
Italian viranomaiset pelastivat yli 200 kumiveneellä saapunutta pakolaista huhtikuussa 2015.Alessandro di Meo / EPA

Italiaan on tänä vuonna tulossa enemmän pakolaisia Afrikasta kuin koskaan, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Tänä vuonna Italiaan on jo tullut lähes 171 000 pakolaista. Edellisenä ennätysvuonna 2014 saapui kaiken kaikkiaan 170 000 pakolaista.

Pakolaisvirta Turkista Kreikkaan on hiipunut EU:n ja Turkin välisen sopimuksen myötä. EU-mailla on käynnissä myös laivasto-operaatio Pohjois-Afrikasta saapuvan pakolaisvirran tyrehdyttämiseen, mutta se ei ole lopettanut pakolaislaivojen saapumista Italiaan.

Pohjois-Afrikasta pakolaislaivoja tulee eritoten Libyasta, missä sisällissodan seurauksena viranomaishallinto on romahtanut.

EU-maiden sotalaivat pyrkivät ottamaan kiinni pakolaisten salakuljettajia. Vastatoimena tähän salakuljettajat ovat muuttaneet toimintatapaansa.

Kun aiemmin salakuljettajat ovat käyttäneet laivoja, nyt pakolaiset lähetetään ylittämään Välimerta ilmalla täytettävissä kumiveneissä. Huterat ja ylitäytetetyt kumiveneet ovat erittäin vaarallisia. Huomattava osa pakolaisista hukkuu Välimereen.

Suurin osa Italiaan saapuvista ihmisistä pakenee köyhyyttä, sotia ja diktatuuria Nigeriassa, Eritreassa, Sudanissa ja Gambiassa. Syyrian pakolaiset eivät juuri käytä Libyan-reittiä.

The Guardian huomauttaa, että Afrikan kaikista pakolaisista Eurooppaan pyrkii vain kolmisen prosenttia.