1. yle.fi
  2. Uutiset

Jo 400 turvapaikanhakijaa on osallistunut TET-jaksoon – malli laajenee koko Suomeen

Suomen Punaisen Ristin järjestämän työelämään tutustumisen tavoitteena on, että turvapaikanhakijat pystyvät luomaan kontakteja yrityksiin ja yhdistyksiin.

turvapaikanhakijat
Mies naulaa talon seinäelementtiä paineilmanaulaimella.
Juha Korhonen / Yle

Turvapaikanhakijoille tarkoitettu työelämään tutustuminen laajenee valtakunnalliseksi. Varsinais-Suomessa syksyllä 2015 alkanut pilotti on sujunut niin hyvin, että Suomen Punainen Risti hakee nyt uusia yhteistyökumppaneita eri puolilta Suomea.

– Turvapaikanhakijat kokevat saaneensa erinomaisen mahdollisuuden tutustua suomalaiseen työkulttuuriin ja ihmisiin sekä oppia suomen kieltä, kertoo Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen yhdistyksen tiedotteessa.

Myös yritykset ovat olleet tyytyväisiä turvapaikanhakijoiden TET-jaksoihin. Yrityksien palautteen mukaan turvapaikanhakijat ovat rikastuttaneet työyhteisöä ja vähentäneet ennakkoluuloja.

Turvapaikanhakijoiden osaamista ja koulutusta selvitetään

Toistaiseksi noin 400 turvapaikanhakijaa on tutustunut työelämään Punaisen Ristin järjestämien palkattomien tet-jaksojen kautta. Työelämään tutustumiset ovat tapahtuneet muun muassa opetus- ja tutkimusalalla, rakennusalalla, median parissa, ravintola-alalla, myymälöissä, asiakaspalvelussa ja kiinteistönhuollossa.

1-3 viikon mittaisilla TET-jaksoilla turvapaikanhakijat luovat kontakteja yrityksiin ja yhdistyksiin. Toinen tärkeä näkökulma on kuitenkin se, että turvapaikanhakijoiden osaamista, koulutusta ja kiinnostuksenkohteita pystytään selvittämään.

Punaisen Ristin tiedotteen mukaan turvapaikanhakijoilla on paljon taitoa, koulutusta ja osaamista sekä kova halu tehdä töitä Suomessa. Nykytilanteessa osaamista ei kuitenkaan kartoiteta tarpeeksi nopeasti tai ei lainkaan.

Muokattu klo 11:52. TET-harjoittelu muutettu TET-jaksoksi.

Asiasta keskusteltiin myös Aamu-tv:ssä.

Lue seuraavaksi