Jussi-palkittu Lalli: "Ohjaisin mielelläni Satakunnassa"

Raumalaislähtöinen elokuvaohjaaja Maarit Lalli muistaa vanhan kotikaupunkinsa hyvin. Kolmatta kokopitkää elokuvaansa työstävä ohjaaja voisi nähdä itsensä joskus palaavan kotiseuduilleen ohjaamaan.

elokuvat
Elokuvaohjaaja Maarit Lalli poseeraa Kuudes kerta -elokuvan julisteen edessä.
Maarit Lallin toinen kokopitkä elokuva Kuudes kerta saa ensi-iltansa tammikuussa. Carolus Manninen / Yle

Vuoden 2013 Jussi-palkintopöytää putsasi yllätysnimi. Raumalaislähtöisen Maarit Lallin ensimmäinen kokopitkä elokuva Kohta 18 palkittiin parhaan käsikirjoituksen, ohjauksen ja elokuvan palkinnoilla.

Erityisen yllättävänä voittoa pidettiin elokuvan pienen budjetin takia. Reilun 300 000 euron kokonaisbudjetilla tehty elokuva kuvattiin talkootyönä ja palkkaa työryhmälle pystyttiin maksamaan vasta jälkikäteen.

Neljä vuotta myöhemmin Lalli on saanu päätökseen toisen kokopitkän elokuvansa. Tällä kertaa työtä on tehty miljoonabudjetilla.

Seksiaddiktioita käsittelevä Kuudes kerta saa ensi-iltansa tänään. Idean elokuvaan hän sai nähdessään mainoksen aikuisten pettämissivustosta.

– Mietin sitä, mitä on ihmisen seksiaddiktio pahimmillaan. Silloin kun vietti vie ihmistä - eikä toisinpäin.

Rakas kotikaupunki

Maarit Lalli ei vielä nuorena lukiolaisena tiennyt, että hänestä tulee elokuvaohjaaja. Elokuvaa hän pääsi opiskelemaan Helsingin taideteolliseen korkeakouluun vasta kolmekymppisenä. Elokuvamuistoja on kuitenkin Raumalta paljon.

– Kävimme kavereiden kanssa paljon elokuvateatteri Iso-Hannussa ja siinä toisessa, jonka tilalla on nykyään ravintola. En silloin vielä ajatellut ohjaamista, Lalli kertoo.

Helsingissä asuvalla Lallilla ei ole monta läheistä ihmistä enää Raumalla. Silti hän palaa sinne aina mielellään.

– Rauma on minulle rakas kaupunki. Juuri viime kesänä pyöräilimme poikieni kanssa neljä tuntia kaupungilla. Kävimme läpi vanhat kouluni ja kotini. En muistanut kuinka ihana pyöräilykaupunki Rauma on.

Lalli ohjasi Raumalla vuonna 2009 ilmestyneen lyhytelokuvan, nimeltään Keinu kanssani. Satakuntaan hän palaisi ohjaamaan, jos sopiva tilaisuus tulee.

– Palaisin tänne mielelläni. Nyt teen elokuvaa Salon kaupungista. Siinä käsittelen Nokian nousua ja tuhoa, Lalli kertoo.