Imatra välttää velkaantumista – uudet koulut vuokrataan

Imatra varautuu maakuntauudistukseen jarruttamalla velkaantumista. Uudet koulukeskukset on tarkoitus rakentaa elinkaarimallilla, jolloin kaupunki maksaa vuokraa uusista tiloista.

Imatra
Pertti Lintunen, Imatran kaupunginjohtaja, elä
Pertti Lintunen kertoo ystävällisten työtovereiden jättäneen pian eläköityvälle kaupunginjohtajalle vanhusneuvoston esitteitä tutkittavaksi.Jari Tanskanen/Yle

Ensimmäisenä uuteen opinahjoon pääsevät Vuoksenniskan Virasojan koulukeskuksen oppilaat vuoden 2019 alussa, kun kaupunki siirtyy vähitellen kolmeen koulukampukseen. Uusien koulujen rakentamisesta huolimatta kaupunki ei velkaannu lisää.

– Elinkaarimallilla rakennettaessa investointi ei tulisi kaupungin taseeseen, vaan maksaisimme vuokraa kunnollisista koulutiloista, sanoo Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Kaupungin omistama toimitilayhtiö selvittää parhaillaan vaihtoehtoa, jossa kaupunki ei omistaisi uusia koulukiinteistöjä.

Ensi vuonna Imatra kuitenkin velkaantuu vielä lisää 1,8 miljoonaa euroa. Kaupunkilaista kohti lainaa on tällä hetkellä hieman yli 2 200 euroa ja ensi vuonna noin sata euroa enemmän. Lainarahalla rakennetaan lähinnä Imatrankoskella ja Mansikkalassa jo käynnissä olevat hankkeet valmiiksi.

Kaupunki on teettänyt katu-, vesi- ja viemäriverkoston kuntoarvion, jolloin työt voidaan keskittää tärkeimpiin kohteisiin.

– Perusinvestoinnit rahoitetaan vuosikatteella ja rahaa on käytössä vuodessa vajaat kuusi miljoonaa euroa, laskee Imatran talousjohtaja Kai Roslakka.

Imatranajojen teihin lisää rahaa

Yksi merkittävistä kohteista on Imatranajojen käyttämän katuverkon kunnostaminen. Imatran kaupunki päällystää ja kunnostaa ajoihin liittyviä teitä ensi vuonna 200 000 eurolla. Muutoin tapahtuman kustannusten jaosta on tarkoitus neuvotella Imatranajoja järjestävän moottorikerhon kanssa. Kaupungin tuki ei välttämättä ole rahallista.

– On selvä asia, että kaupunki on ollut mukana esimerkiksi Pietarin moottoripyörämessuilla, sillä on saatu näkyvyyttä sekä kaupungille että Imatranajoille, sanoo kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

Tänä vuonna Imatran seudun kehitysyhtiö käytti Imatranajojen markkinointiin noin 100 000 euroa. Jatkossa kehitysyhtiö keskittyy vain yrityspalveluihin ja kaupunki on mukana tapahtumassa myynti- ja markkinointiyhtiön Imatra base campin kautta.

Kaupunkilaisille avainlätkä kuntosalille

Kaupunki aikoo ottaa ensi vuonna käyttöön sähköisen kulunvalvonnan, joka avaa kaupunkilaisille ovet useisiin palveluihin virka-ajan ulkopuolellakin.

– Esimerkiksi kuntosalille voisi mennä lähes ympäri vuorokauden, vaikka meillä ei ole omaa henkilökuntaa aina paikalla, linjaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.).

Parhaillaan Imatralla vielä selvitetään, missä uusia sähköisiä palveluja voidaan hyödyntää. Itsepalvelun lisäämisen toivotaan tuovan merkittäviä säästöjä henkilöstömenoihin, mutta samalla kaupunkilaisten palvelun pitäisi parantua.

Maakuntauudistus vie rahaa – virkamies säästää

Vuonna 2019 toteutuvan maakuntauudistuksen Imatran kaupunki arvioi vievän verotuloja kolme miljoonaa euroa enemmän kuin mitä kaupungilta siirtyy menoja maakunnan maksettavaksi. Summa vastaa yhtä veroprosenttia.

Tappio on tarkoitus kattaa erityisesti kaupungin hallinnosta säästämällä. Niinpä esimerkiksi palkankorotukset ovat jäissä ja työntekijät sopeutuvat työskentelemään kaupungintalolla nykyistä pienemmissä tiloissa. Kaupunginjohtajan entiseen virkahuoneeseen saadaan tilat seitsemälle kaupungin virkamiehelle.

– Olisi äärimmäisen noloa valtiolle ja kunnille, jos hallintouudistus aiheuttaa veron korotuksia, kun tavoitteena ovat säästöt, pohtii kaupunginjohtaja Lintunen.

– Taloussuunnittelun perusteella ei ole tarvetta korottaa veroja lähivuosina, vaan yritämme toimintaa järkeistämällä selviytyä menoista, pohtii talousjohtaja Kai Roslakka.

Maakuntauudistuksen toteutuessa vuonna 2019 Imatran nykyisistä verotuloista valtaosa jää maakunnalle, joka rahoittaa suoraan muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimen ja monia muita kuntien nykyisiä tehtäviä. Kunnille jää muun muassa päivähoidon ja koulutuksen järjestäminen.