Turun kaupunginteatterille lisää remonttirahaa pitkin hampain

Moni valtuutettu sanoo äänestäneensä teatteriremontin lisärahan puolesta pakkoraossa.

teatteritaide
Kaupunginteatteri remontissa
Turun kaupunginteatterin remontin pitäisi valmistua syksyllä 2017.Kimmo Gustafsson / Yle

Turun kaupunginvaltuusto päätti maanantaina nostaa kaupunginteatterin kustannusarviota kolmella miljoonalla. Valtuuston aikaisemmin hyväksymää 36 miljoonan euron kustannusarviota korotettiin 39 miljoonaan.

Valtuusto päätti asiasta äänin 45–21. Kokoomuksen Anne Aholainen äänesti tyhjää. Korotuksen kannalla olivat kokoomus, SDP, vihreät ja RKP. Muut ryhmät vastustivat.

Lisärahaa tarvitaan siihen, että remontti valmistuisi aikataulun mukaan syksyllä 2017. Niin sanotun ryntäyssopimuksen avulla on tarkoitus kiriä aikataulua kiinni muun muassa teettämällä töitä kahdessa vuorossa. Tilaaja eli Turun kaupunki vastaa ryntäämisestä aiheutuvista lisäkustannuksista.

Remontin hinnan nousu harmittaa

Remontin hinnasta käytiin ennen äänestystä parituntinen keskustelu. Lähes kaikissa puheenvuoroissa ääni kellossa oli sama.

– Tämä on surullinen tarina. Emme ole ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa hinnat nousevat. Pitäisi panostaa enemmän valvontaan, sanoi kokoomuksen Pentti Huovinen.

Tämä on surullinen tarina.

Pentti Huovinen

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Seppo Lehtinen piti pitkän ja tunteikkaan puheenvuoron. Lehtinen muistutti, että alunperin teatteriremontin piti maksaa vain 25 miljoonaa euroa.

– Turun asukkaiden ei pitäisi hyväksyä sitä, että kaupungin tilaamien hankkeiden kustannukset nousevat koko ajan, Lehtinen sanoi ääni väristen.

Pakkorako

Samalla linjalla oli saman puolueen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Ilkka Kantola. Kummatkin miehet kuitenkin äänestivät lisärahan puolesta.

– On tosi harmittavaista, että olemme toistuvasti kustannusarvion nostamisen edessä, eikä nytkään sille näytä olevan vaihtoehtoja. Pakkorakohan tämä on ja tietysti ikävää.

Lisärahaa teatteriremontille myönsi myös vihreiden Elina Rantanen. Hän puki sanoiksi sen, mikä oli monen valtuutetun huulilla. Rahaa oli pakko myöntää, jotta teatteri valmistuisi ennakkosuunnitelmien mukaan vuoden 2017 syysnäytäntökaudeksi.

– Kyllä harmittaa tosi paljon, että lisäraha tulee joka vaiheessa mukaan, mutta emme me teatteria tuollaiseksikaan voida jättää. Kyllä se valmiiksi pitää tehdä.

Oliko Rantanen siis myöntämässä lisärahan pitkin hampain?

– Kyllä. Eipä tässä paljon vaihtoehtoja ole. Hyviä ainakaan.

Vaihtoehtokin oli – ei penniäkään enää

Sen sijaan ne, jotka äänestivät kustannusarvion korotusta vastaan, löysivät vaihtoehdon: Lisärahaa ei pitäisi antaa. Teatterin remontti saisi viivästyä, jos niikseen tulee.

Mitään takeita siitä, että homma valmistuu aikataulussa ei ole.

Johannes Yrttiaho

– Ei yhtään rahaa enää. Kotkalaiset olisivat rakentaneet tällä hinnalla jo kaksi uutta teatteria. Turun teatterista tulee valtaisa Talvivaara, hehkutti perussuomalaisten Mikael Miikkola.

– Jossain kohtaa se piikki pitää pistää kiinni. Tässä on jo nyt lypsetty aivan liikaa rahaa, sanoo Järjen Ääni -ryhmän Pauli Kossila.

Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho on sitä mieltä, että remontin hinnannousussa on kyse urakoitsijan vedätyksestä. Lisää rahaa ei olisi enää pitänyt antaa.

– Tulee lisää riskejä, vielä on tiedossa olemattomia kustannuksia. Kustannukset kasvavat entisestään, ennakoi vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho.

Hän jatkaa:

– Mitään takeita ei ole siitä, että homma valmistuu aikataulussa.