Pyhätunturin erikoislukio toisi uutta elämää Pelkosenniemelle

Pelkosenniemen Pyhätunturille halutaan matkailu- ja talviliikuntapainotteinen lukio. Matkailuyrittäjä Eero Fisk esittää kunnalle erikoislukion perustamista. Hän uskoo, että lukio toisi uutta elämää ja elinvoimaa Pelkosenniemelle.

Pelkosenniemi
Pyhätunturin laskettelurinne
Uula Kuvaja / Yle

Matkailuyrittäjä Eero Fiskin mielestä uusi lukio rohkaisisi perheiden ja yrittäjien muuttamista Pelkosenniemelle. Ammattiin valmistava lukio myös edesauttaisi nuorten pysymistä kotikunnassaan.

Hänen mukaansa Pelkosenniemen oppilasennuste puoltaa lukion perustamista Pyhätunturille. Rakentamistakaan ei tarvita. Alustavissa kaaviossa lukio voisi sijoittua vaikka luontokeskus Naavan tiloihin.

Hyvä hetki keskustelulle

Fisk ainakin haluaa virittää keskustelua Pyhän lukiosta, koska hänen mielestään se sopii tähän hetkeen; kunnassa käydään muutenkin vilkasta koulukeskustelua, puhutaan jopa uuden kyläkoulun rakentamisesta. Kirkonkylän koulu on pois käytöstä sisäilmaongelman vuoksi. Oppilaat ovat väistötiloissa.

– Toivon, että mahdollisimman laajasti tästä puhutaan ja monilla foorumeilla, Fisk sanoo.

Houkutin uusille perheille

Eero Fisk on huolestunut siitä, että Pelkosenniemen lasten ja nuorten opintieltä puuttuu oman kunnan alueella tarjottava toinen opintoaste.

– Tähän puutteeseen vastaisi matkailuun ja talviliikuntalajeihin perustuva erikoislukio, hän lausahtaa.

Fisk arvioi, että ison matkailualueen yhteyteydessä oleva lukio houkuttelisi uusia perheitä Pelkosenniemelle, virkistäisi kunnan elämää ja toisi mukanaan myös yrittäjyyttä.

Selvitystyöryhmä asialle

Eero Fisk esittää Pelkosenniemen kunnanvaltuustolle selvitystyöryhmän perustamista lukiota varten siten, että tarvittavat arviot ja esitykset olisivat käytössä ennen kevään kuntavaaleja.

Erikoislukion toiminta liitettäisiin tiiviisti Pyhätunturin ja kansallispuiston matkailun yhteyteen. Lukion perustaminen edellyttää, että Pyhällä myös muut palvelurakenteet ovat kunnossa, lasten päiväkotia myöten.

– Lukio keskittyisi ympäristömme omiin vahvuuksiin. Pyhä tarjoaa talviliikunnalle loistavat puitteet ja upean luonnon. Kansainvälisestä matkailukeskuksesta löytyy yhteistä ja jaettavaa poteentiaalia vaikka millä mitalla, sanoo Fisk.

Netti avaa mahdollisuuksia

Eero Fisk näkee, että Pyhän erikoislukion tulee verkostoitua tehokkaaasti Itä-Lapin tärkeiden toimijoiden, kuten muiden hiihtokeskusteen klanssa..

– Uudet valokaapeliyhteydet mahdollistavat edullisen ja laadukkaan etäopetuksen ja etätyön.

Fiskin mukaan Pelkosenniemen perusopetuksen oppilasennuste puoltaa lukion perustamista. Oppilasmäärä tulee liikkumaan 55:n ja 65:n välillä vuoteen 2024 mentäessä.