Thaimaa on saamassa uuden kuninkaan

Thaimaan parlamentti on nimittämässä kuununprinssin maan kuninkaaksi yli kuukausi rakastetun kuningas Bhumibolin kuoleman jälkeen.

Thaimaa
Myyjä esittelee kehystettäy valokuvaa kruununprinssi Maha Vajiralongkornista bangkokilaisessa kaupassa.
Myyjä esittelee kehystettäy valokuvaa kruununprinssi Maha Vajiralongkornista bangkokilaisessa kaupassa.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan parlamentti on aloittanut prosessin kruununprinssi Maha Vajiralongkornin nimittämiseksi maan uudeksi kuninkaaksi.

Maailman pitkäaikaisin johtaja, kuningas Bhumibol (Adulyadej) kuoli yli kuukausi sitten 88-vuotiaana. Hänen tunnetaan myös hallitsijanimellä Rama IX.

Maan pääministeri Prayuth Chan-ocha sanoi, että prinssi oli pyytänyt viivästyttämään uuden kuninkaan nimittämistä, jotta kansalle jää aikaa surra rakastamaansa hallitsijaa. Prinssi ei ole puhunut julkisesti isänsä kuoleman vuoksi, vaan uutisia hänen suunnitelmistaan on tullut hallituksen kautta.

Tällä hetkellä Saksassa oleva prinssi lentää takaisin Thaimaahan myöhemmin tällä viikolla. Kruununprinssi on viettänyt suuren osan aikuiselämästään ulkomailla, eikä ole omistautunut samalla tavoin maalleen kuin isänsä.

Thaimaassa on voimassa laki, joka kieltää kuninkaallisten loukkaamisen. Lain mukaan rangaistavaksi katsotaan jo loukkaava puhe monarkiaa vastaan. Laki on hillinnyt kruununprinssin julkisen kritisoinnin.

Lähde: AP, Reuters