1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koralliriutat

Iso valliriutta kärsii – ennätysmäärä koralleja kuollut

Riutan pohjoisosassa kaksi kolmasosaa matalan veden koralleista on kuollut.

koralliriutat
Kuollutta korallia Isolla valliriutalla marraskuussa 2016.
Koralliriutoista voi tuhotua jopa 90 prosenttia siitä huolimatta, että lämpeneminen saataiisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.ARC / EPA

Meriveden lämpeneminen on aiheuttanut tänä vuonna suurimman tunnetun korallien haalistumisen ja joukkokuoleman Australian Isolla valliriutalla, tutkijat kertovat.

Veden lämmetessä liikaa korallit karkottavat korallissa elävät pienikokoiset väriä antavat levät. Tämä johtaa korallien haalistumiseen. Lopulta koralli voi kuolla.

The Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies -tutkimuslaitos kertoi tiistaina, että Ison valliriutan pahiten kärsinyt pohjoisosa käsittää 700 kilometrin kaistaleen 2 300 kilometrin pituisesta riuttaketjusta.

Tutkijoiden mukaan riutan pohjoinen kaistale on menettänyt viimeisen yhdeksän kuukauden aikana keskimäärin 67 prosenttia matalan veden koralleistaan.

Tutkimuslaitos perustaa tietonsa sukellustutkimuksiin, jotka tehtiin loka-marraskuussa. Tutkijat arvioivat, että Ison valliriutan pohjoisosan korallien palautuminen ennalleen vie vähintään 10–15 vuotta.

Sukellusryhmää johtaneen Andrew Bairdin mukaan Ison valliriutan etelä- ja keskiosissa korallit ovat säästyneet suurilta vahingoilta.

Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Se sijaitsee Australian koillisrannikon lähellä. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Isolla valliriutalla elää muun muassa yli 400 koralli-, 1 500 kala- ja 30 merinisäkäslajia.

Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.
Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.ARC / EPA

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi