Koe uusi yle.fi

"Hallituksen suunnitelmat epärealistisia" – Autoalan nokkamies: Autovero pois ja romutuspalkkio takaisin

Täyssähköautoja on myyty tänä vuonna Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan alle 200 kappaletta. Viime vuonna määrä oli hieman suurempi.

liikenne
Liikenne, aamuruuhkaa.
Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio ja Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskä keskustelivat Aamu-tv:ssä siitä, mitä pitäisi tehdä, että suomalaisten autokanta saataisiin muuttumaan.

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategialla pyritään siihen, että Suomessa olisi 14 vuoden kuluttua 250 000 sähköautoa ja 50 000 biokaasuautoa. Eduskunta käsittelee strategiaa huomenna keskiviikkona.

Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.
Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio.Yle

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Autotuojien toimitusjohtaja Tero Kallio ei pidä hallituksen suunnitelmia realistisina, ellei niihin innosteta jonkinlaisilla kannustimilla. Hallitus selvittää muun muassa autoverotuksen uudistamista ja mahdollista hankintatukea vähäpäästöisille autoille.

Nyt Suomessa on noin 2 250 täyssähköautoa ja ladattavaa hybridiautoa. Täyssähköautoja on myyty tänä vuonna Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan alle 200 kappaletta. Viime vuonna määrä oli hieman suurempi.

– Etujoukko on jo ostanut autot, markkina on saturoitu, Kallio kuvailee.

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt romutuspalkkion paluuta. Kallio on samoilla linjoilla. Lisäksi hän uskoo, että autoveron poistaminen nopeuttaisi suomalaisten autokannan uusiutumisvauhtia.

Kaikkiaan Suomessa on lähes kolme miljoonaa autoa.