1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä vaatii Suomen suurimmassa taideväärennysjutussa kovia vankeusrangaistuksia

Toistakymmentä henkilöä on saanut rikossyytteitä väärennettyjen taulujen ympärille kietoutuvassa rikosvyyhdissä. Syyttäjä vaatii monelle henkilölle useiden vuosien mittaisia vankeusrangaistuksia, pisimmillään 7 vuotta.

Kotimaan uutiset
 Perttu Könönen ja Mari Mattila
Taideväärennösjutussa syyttäjinä toimivat kihlakunnansyyttäjät Perttu Könönen ja Mari Mattila.Merja Niilola / Yle

Suomen suurimman taideväärennysjutun käsittely on alkanut valmistelevalla istunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. 17 henkilöä on saanut syytteitä väärennetyn taiteen kauppaan liittyvässä rikosvyyhdissä.

Yhden henkilön syytteet raukeavat hänen kuolemansa vuoksi. Osa syytteen saaneista on taidekaupassa pitkään vaikuttaneita henkilöitä.

Syytteitä nostettiin muun muassa törkeistä petoksista, törkeistä kavalluksista ja törkeistä rahanpesuista. Syyttäjä vaatii useille henkilöille kovia 3–7 vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Ehdottomia vankeusrangaistuksia syyttäjä vaatii kaikkiaan yhdeksälle henkilölle, heistä seitsemälle 3-7 vuotta ja kahdelle vuoden pituista vankeusrangaistusta ehdottomana.

Lisäksi syyttäjä vaatii viidelle henkilölle vankeusrangaistusta määrittelemättä vielä sen pituutta, kahdelle ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdelle 50 päiväsakkoa.

Syyttäjä katsoo, että väärennetyiksi epäiltyjä taideteoksia on myyty laajamittaisesti ja suunnitelmallisesti useille eri henkilöille vuosien ajan. Lisäksi syyttäjä katsoo, että osa syytetyistä on myös erehdyttänyt ostajia maksamaan joistakin aidoista tauluista huomattavaa ylihintaa.

Vahinkoa taulukaupoista epäillään koituneen 20 ostajalle yli 10 miljoonaa euroa. Yhden syytteen saaneen menehtymisen vuoksi korvausvaatimuksiin voi tulla muutoksia.

Kuvassa taideväärennöksiä, Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teokset.
Taideväärennökset on tehty monien tunnettujen taiteilijoiden teoksista, kuten kuvassa olevien Ilkka Lammin ja Fernand Légerin teoksista.Keskusrikospoliisi

Syytteet luetaan tammikuussa

Jutun käsittely alkoi tiistaina käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Istunnossa sovittiin pääkäsittelyn aikataulusta ja muista järjestelyistä.

Syytteet luetaan, kun taideväärennysjutun pääkäsittely alkaa käräjäoikeudessa alustavan suunnitelman mukaan loppiaisen jälkeen.

Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen kertoo Ylelle, että vastaajat kiistävät pääosin syytteet. Yksi rikosvyyhteen osallistuneista on myöntänyt syyllisyytensä. Hänen kanssaan käydään syyteneuvotteluja ja hänen osaltaan asia käsiteltäneen toisessa oikeudenkäynnissä.

Pääkäsittelyyn tulee muun muassa Kansallisgallerian tutkija, joka todistaa lausuntojen luotettavuutta kertomalla, millä tavoin tauluja tutkittiiin.

Suomen rikoshistorian suurimman taideväärennösjutun tutkinta ulottui muun muassa Venäjälle, Viroon, Ruotsiin ja Ranskaan. Keskusrikospoliisi on tutkinut asiaa vuodesta 2009 lähtien.

Helsingissä käynnistyneen oikeudenkäynnin lisäksi epäiltyihin taideväärennöksiin liittyviä rikoksia jouduttaneen ruotimaan myös Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyteharkinta tehdään tältä osin Sisä-Suomen syyttäjänvirastossa.

Täydennetty syyttäjän rangaistusvaatimuksia klo 14.05. ja syyttäjältä saatu tieto vastaajien näkemyksistä syytteisiin klo 15.00.

Lue seuraavaksi